Еврото се изравни с долара за първи път от 20

...
Еврото се изравни с долара за първи път от 20
Коментари Харесай

Какво се случва с долара и еврото? Това не е краят

Еврото се изравни с $ за първи път от 20 години насам. Основната причина е мудността на Европейската централна банка, която постепенно реагира на рекордната инфлация. Намаляването на доставките на съветски енергийни запаси ще докара до дълга и дълбока криза за Европейски Съюз, предвиждат анализатори. Инвеститорите са извънредно скептични. Освен това еврото рискува да загуби статута си на аварийна валута.

На 20-годишно дъно

Дори през спешната 2008 година еврото беше 1,6 пъти по-скъпо от $. Сега е паритет. Политиките на Федералния запас на Съединени американски щати (ФЕД) и Европейската централна банка (ЕЦБ) се разграничават прекалено много, изясняват специалисти. Заради ускоряващата се инфлация американският регулатор увеличи базовата рента три пъти тази година и доближи 1,5-1,75%. В Европа тази цифра към момента е негативна - минус 0,5. ЕЦБ не бърза да затегне паричната политика, като продължава да изпомпва ликвидност в стопанската система. ФЕД, в противен случай, работи нападателно и това оказва мощен напън върху еврото.

В резултат на това доходността на държавните облигации на Съединени американски щати е по-висока от тази на дълга на Стария свят. " Щатската стопанска система се оправя по-добре от множеството други страни. Освен това нараства търсенето на $ като предпазен актив “, споделя Марк Гойхман, основен икономист на осведомителния и изчерпателен център TeleTrade. Европа страда най-вече от дефицита на енергийни запаси заради ембаргото върху съветския нефт и газ.

През юни годишната инфлация в еврозоната надвиши 8,5% - връх в историята на статистическите калкулации. Основен принос имаха енергийните цени - те прибавиха съвсем 42%. Цените са се повишили най-вече в балтийските страни, които са изключително подвластни от въглеводородите.

Нарастващите цени на горивата и селскостопанските първични материали подкопават стопанската система на района. Освен това - бежанци, понижаване на износа за Русия. " Падането на еврото се форсира заради опасенията от идна криза в еврозоната на фона на енергийната рецесия. Освен това бездействието на ЕЦБ принуди пазарните играчи да затворят дългите позиции ", разяснява Владислав Антонов, финансов анализатор в BitRiver.

" Не залагайте против еврозоната “, сподели пред вложителите някогашният президент на ЕЦБ Жан-Клод Трише. Последният път, когато ставката беше нараснала под негово управление, беше през 2011 година

Масло в огъня наливат глобите и логистичните проблеми, които се отразяват повече на Европа, в сравнение с за Съединени американски щати. Влияе и рекордният търговски недостиг, още веднъж породен от повишаването на петрола и газа.

Анализаторите предвиждат по-нататъшно намаляване на еврото по отношение на $ и консолидиране на двойката даже под паритета. Купуването на валути на вражески страни крие опасности, предизвестяват специалисти. Трудно изпълнимо, вероятни са нови наказания. Освен това банките постановат такси за обслужване на сметки. Шоковете, пред които е изправен Европейски Съюз, и разхлабената парична политика на ЕЦБ ще продължат да оказват напън върху европейската стопанска система и валута още дълго време.

Не бяха подготвени

Ситуацията ще се промени, когато цикълът на повишение на лихвените проценти на ФЕД завърши и ЕЦБ премине към стягане на паричната политика. Но най-важното е цените на петрола и газа да се стабилизират.

Междувременно мегават/час коства на естонците към този момент 400 EUR. За Германците той е 300 EUR, французите - съвсем 800 EUR на фючърси за октомври - декември. При актуалните рискови условия европейците са принудени да се откажат от проектите си за зелена сила. Те се връщат към " мръсното " гориво, в това число въглищата.

Енергийното лоби също последователно осъзнава всички вреди от антируските наказания. По-специално президентът на Австрийската комерсиална камара Харалд Марер назова сходна политика „ недомислена и нездравословна “. Според него европейските бюрократи са не запомнили да осведомят популацията какъв брой ще би трябвало да заплати за това.

Синьото гориво бие много по джоба на европееца. За три месеца августовските фючърси на борсата ICE скочиха със 77,7%. Основната причина е намаляването на доставките от Русия. " От петте маршрута към Европа в действителност работи един " Северен поток ", и то с една трета от потенциала си. Полският сектор от тръбопровода OPAL, " Турски поток ", украинската GTS са оптимално изпомпани. И " Ямал-Европа " е под съветски контрасанкции “, споделя Артем Деев, началник на аналитичния отдел на AMarkets.

Освен това Канада към момента не е върнала газовите компресорни турбини на " Северен поток -2 " след ремонт. В резултат на това мощността е намаляла с 60%. След известията, че Канада даде обещание да достави турбините на 8 юли, а плануваните поправки по " Северен поток - 2 " ще завърши след 21-ви, цените леко паднаха.

Надеждите на Европа за американски LNG не се оправдаха: няма задоволително танкери. Те се наемат за дълго време до други дестинации, основно до Азия. " Европейските подземни газови складове са запълнени под 60%. Регламентът изисква 80 % до 1 ноември. Ще бъде мъчно това да стане. Ако не успее, синьото гориво в Европейски Съюз ще свърши до февруари ", предизвестява специалистът.

Анализаторите чакат по-нататъшно нарастване на цената на природния газ в Европа и вследствие на това повишение на цените за комунални услуги и цените на храните.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР