Еврото се изкачи за кратко над 1.18 щ. долара, а

...
Еврото се изкачи за кратко над 1.18 щ. долара, а
Коментари Харесай

Доларът продължава да отслабва

Еврото се изкачи за малко над 1.18 щ. $, а японската валута преодоля техническата преграда от 105 йени за един щатски $ и в късните вечерни часове на 29 юли се търгуваше против 104.80 йени за $. Това се случи, откакто паричните стратези на американската централна банка оповестиха решението си да запазят досегашната парична тактика и да употребяват всичките си принадлежности в поддръжка на щатското стопанство, което се възвръща прекомерно нерешително от пандемията от COVID-19.

Паричният комитет на Федералния запас организира на 28 и 29 юли третото си публично заседание от началото на пандемията от COVID-19 и гласоподава единомислещо лихвата по федералните фондове да остане в диапазона от нула до 0.25 %.Реши още и да продължи да усилва вложенията в държавни облигации, и в обезпечени с ипотеки бумаги "поне със сегашната скорост " и през идните месеци, с други думи - да влага месечно по 80 милиарда $ в ДЦК плюс по 40 милиарда $ в други активи.

В настрана изказване на 29 юли американската централна банка заяви, че ще удължи до 31 март 2021-а действието на доларовите си суапови линии и краткотрайните репо-споразумения за задгранични и интернационални парични управляващи, с цел да подсигурява пазарната ликвидност.

Инвеститорите чакаха от Федералния запас по-категорични и по-ясни насоки за бъдещите тласъци и схеми в поддръжка на щатското стопанство, което евентуално ще се случи на идващото постоянно заседание на банкерите през септември. Все отново, изненади нямаше. А и изказването на Федералния запас обвързва непосредствено икономическото възобновяване с ликвидирането на здравната рецесия, което най-малко на този стадий наподобява много проблематично.

Оттук нататък валутните специалисти са по-склонни да заложат на по-нататъшно намаляване на зелените пари и на повишаване на избавителните убежища - йена и швейцарски франк, и в по-малка степен - на еврото.

През седмицата стана ясно, че немските предприемачи са все по-уверени, че държавната поддръжка вкъщи и невижданият фискален проект на еврозоната ще поддържат потреблението и ще доведат до икономическо възобновяване към края на годината. Индексът, следящ упованията на фирмите, които проучва локалният стопански институт IFO, се е повишил през юли до 97 пункта против ревизираните 91.6 през юни. Това е най-силният резултат от края на 2018-а. Директорът на IFO - Клеменс Фюст не е сюрпризиран от усъвършенстваните индикатори, тъй като "те потеглят от доста ниско ниво ". Запазва се и високата степен на неустановеност,а компаниите към момента не са склонни да усилват личния състав си.

Налице са съществени очаквания, че стопанството на еврозоната ще се възвърне по-енергично от рецесията от щатското поради другите реакции на ковид от двете страни на Атлантика. Особено значимо за постоянното възобновяване е увереността, че болестта е под надзор и частичният триумф на Стария континент може да окуражи купувачите да харчат и на бизнеса - да влага, което ще поддържа в допълнение търсенето и растежа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР