Еврото поевтиня с почти два цента към щатския долар само

...
Еврото поевтиня с почти два цента към щатския долар само
Коментари Харесай

Еврото попадна под приятелски огън

Еврото поевтиня с съвсем два цента към щатския $ единствено в границите на два дни (до 1.0782 долара) и в следобедната търговия на 6 май се разменяше против 1.0810 щ. $.

Патилата на единната европейска валута започнаха на 5 май, а ден по-рано тя се беше устремила към 1.10 $. Основен провинен за слабостта на еврото е решението на немския парламентарен съд от 5 май да забрани на Бундесбан да взе участие в програмата на Европейската централна банка за покупка на държавни облигации. Германските магистрати дадоха на ЕЦБ период от три месеца, с цел да обоснове покупко-продажбите, с което на процедура издигнаха преграда пред присъединяване на Германия в програмата за парични тласъци на еврозоната, по която през последните пет години са добити активи за 2.2 трлн. евро. В тази връзка шефът на звеното за валутни интервенции на "Мидзухо " - Нийл Джонс - разяснява, че "някои клиенти имат чувство, че е доста по-лесно да се вкарват тласъци в Съединени американски щати в сравнение с в Европа ".

Очакванията са, че ЕЦБ ще успее да обоснове и да отбрани програмата си за покупка на облигации, тъй че решението на немския съд надали ще саботира паричната поддръжка за стопанството на еврозоната. Ако пък се провали, Бундесбанк ще би трябвало да излезе от схемата и да продаде немски държавен дълг за 533.9 милиарда евро. Мнозинството наблюдаващи залагат на триумф на ЕЦБ в разногласието. Но провалянето към този момент е нанесено. Особено в миг когато европейските централни банкери се пробват да усилят тласъците посредством следващата си "Пандемична стратегия за изключителни покупки " (РЕРР) в размер на 750 милиарда евро. Която сигурно ще получи още по-сурова присъда от немските съдии. Тези събития насаждат сериозна пазарна неустановеност, която е следващото ограничаване на отговора на общността на рецесията, в която разпространяването на COVID-19 потопи света и то подронва престижа на района и на еврото.

Шефът на отдела за валутна тактика на Г-10 на "Бенк ъф Америка Мерил Линч " - Атанасиос Вамвакидис - чака еврото да продължи да поевтинява поради очертаващата се мрачна вероятност пред световната стопанска система, за по-дълбоката от плануваната криза на еврозоната, по-слабия макроикономически отговор на блока на еврото и ниските цени на петрола.

Бизнес-активността на общността съвсем се "занули " през предишния месец поради напъните на държавните управления да спрат разпространяването на COVID-19. Продажбите на дребно, от своя страна, претърпяха най-дълбокия си спад в историята през март.

В оповестената на 6 май пролетна икономическа прогноза Европейската комисия предизвести, че Брутният вътрешен продукт на еврорегиона ще се свие със 7.7% през тази година. Най-дълбок ще е стопанският срив в Гърция,в Италия и Испания - с над 9%, до момента в който на страните от северната четвърт, в това число Германия и Холандия, той ще е под 7 %. Подобно разслоение е сериозна опасност за единния пазар и за еврозоната и би могло да се преодолее посредством решителни и общи дейности на цялата общественост, съобщи еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Паоло Джентилони.

Публичният дълг на еврозоната ще надвиши 100% от Брутният вътрешен продукт през тази година. "Шампион " ще е Гърция - с предстоящ скок на съотношението до 196.4% и "подгласник " Италия - с съвсем 160 %.

Европейска комисия планува икономическото състояние да се усъвършенства през 2021-а, когато еврозоната ще регистрира 6.3% растеж на Брутният вътрешен продукт.

Като похлупак на слабите фундаментални данни, спекулантите не престават да държат дълги позиции в евро, което подбива цената на единната европейска валута и вещае нови низини.

Вамвакидис и екипът му плануват еврото да отслабне до 1.02-1.05 $ през идните месеци, като рискът е "низходящ ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР