Еврото не е панацея. Това заяви пред БНР Лъчезар Богданов,

...
Еврото не е панацея. Това заяви пред БНР Лъчезар Богданов,
Коментари Харесай

Еврото не е панацея и не трябва да има свръхочаквания, предупреждава икономист

Еврото не е панацея . Това съобщи пред БНР Лъчезар Богданов, основен икономист на Института за пазарна стопанска система във връзка приемането на България в ERM II.
Той уточни, че в.
По негови думи има свръхочаквания към този развой.
Според него има опасности, тъй като не е ясно по какъв начин работи надзорът на Европейската централна банка върху българските банки.
Богданов е на мнение, че би трябвало да се работи за транспарантен контрол над финансовата система, за основаване на правила да не се натрупа риск във връзка с финансовия бранш, за устойчиви обществени финанси, против прането на пари, за положително ръководство на държавните предприятия и за структурни промени, които да дават дълготрайни вероятности за напредък.
Той уточни, че всичко това е в цялостната рамка на одобряване на върховенството на закона.
България и Хърватия към момента имат работа по стабилизирането на стопанските системи си и подобряването на техните институции, преди да се причислят към еврото, съобщи пък Фабио Панета, който е член на борда на Европейската централна банка.
Реформите, подхванати от двете страни, няма да поправят всички несъответствия и уязвимости, пред които са изправени, и е нужен по-голям прогрес за възстановяване на ръководството, тяхната правна рамка и цялостното качество на институциите, сподели в тирада Панета, представен от Ройтерс.
Двете страни бяха признати в петък в механизма ERM II - чакалнята за влизане в еврозоната, и могат да се причислят към валутния съюз през 2023 година.
По-рано заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис съобщи, че това, което е значимо в този момент, е, че до момента в който е в ERM II, България би трябвало да извърши критериите от Маастрихт, свързани с бюджетния недостиг и дълга.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР