Евросъюзът и британският премиер Борис Джонсън постигнаха споразумение за Брекзит,

...
Евросъюзът и британският премиер Борис Джонсън постигнаха споразумение за Брекзит,
Коментари Харесай

ЕС и Великобритания имат сделка за Брекзит

Евросъюзът и английският министър председател Борис Джонсън реализираха съглашение за Брекзит, което обаче е отхвърлено от Демократическата юнионистка партия (ДЮП) на Северна Ирландия. Тази партия е срещу отделянето на провинцията от Англия и обединяването й с Република Ирландия.

Преговарящите от Европейски Съюз и Англия реализираха след над две денонощия непрекъснати договаряния договореност по " спомагателния протокол за Северна Ирландия и политическата декларация, които допълват съглашението за излизането на Англия от Европейски Съюз ", написа в туитър ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. По думите му това е заслужено и уравновесено съглашение за Европейски Съюз и Англия ". Юнкер прикани също за утвърждение на съглашението от водачите на държавните глави, които в късния следобяд в четвъртък се събират в Брюксел.

На собствен ред Борис Джонсън написа в туитър: " Имаме чудесно ново съглашението, което възвръща нашия надзор. Сега Народното събрание би трябвало да утвърди Брекзит в събота, с цел да се заловим с други предпочитани въпроси, като стандарта на живот, Националната работа за опазване на здравето, престъпността и екология ", изкоментира той в туитър.

Но още преди да се стигне до договореността, северноирландската партия я отхвърли. Потвърди го и след новината за постигнатата договорка. В нейно известие, се споделя, че не може да поддържа ситуациите за митниците, единодушието на северноирландския парламент и липса на изясненост във връзка с Данък добавена стойност. ДЮП се тормози да вземем за пример от предлагането на Джонсън Северна Ирландия да бъде третирана друго от останалата Англия.

Що се отнася до Народното събрание, не е ясно какъв е смисълът на възраженията на ДЮП. Проектът на съглашение за Брекзит съдържа механизъм, който разрешава на Северна Ирландия да утвърждава или да отхвърля проектите за границата. Това ще даде късмет на нейния парламент да подложи на гласоподаване договореностите за Брекзит четири години след приключването на директния интервал през 2020 година ДЮП би трябвало да е удовлетворена, тъй като нещата няма да стават зад тила на локалния парламент, само че ето, че това не задоволява партията.

Макар да се заявява, че партията ще продължи да работи с държавното управление за договаряне на съглашение, нейната позиция е удар за Лондон. Подкрепата на ДЮП се счита като решаваща, с цел да получи Джонсън поддръжката на английския парламент за съглашението и Англия да напусне на 31 октомври. Според Би Би Си отводът на ДЮП е " огромен бойкот на работата ", а " хореографията " на срещата на Европейски Съюз е сложена под " заплаха ". По принцип партията поддържа държавното управление на английските консерватори от изборите през 2017 година

Освен че би трябвало да се спогоди с ДЮП, Борис Джонсън ще би трябвало да убеди 21-те разбунтували се депутати от личната му партия, както и опозиционните лейбъристи. Иначе Брекзит няма да мине в Народното събрание в Лондон. А лейбъристкият водач Джеръми Корбин към този момент разкритикува новото съглашение. " От това, което знаем, наподобява, че министър председателят е договорил даже по-лошо съглашение от това на Тереза Мей, което беше отхвърлено от болшинството ", написа Корбин. Според него договорката ще изправи страната пред ред проблеми - от риск за сигурност на храните до приватизиране на английското опазване на здравето от корпорации на Съединени американски щати.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР