Европроекти за около 1 млрд. евро е защитила Столичната община

...
Европроекти за около 1 млрд. евро е защитила Столичната община
Коментари Харесай

Столичната община е защитила европроекти за около 1 млрд. евро

Европроекти за към 1 милиарда евро е защитила Столичната община до 2020 година, оповестиха пред публицисти през днешния ден заместник-кметовете на София по "Транспорт и транспортни връзки " Евгени Крусев и по направление "Инвестиции и строителство " Ирина Савина.

По думите на Крусев най-големият план е за построяването на метрото - 500 млн. евро. В момента се създават новите метровлакове и се построяват 12 станции. Общо 90 000 тона нездравословни излъчвания ще бъдат спестени след стартирането на новата линия, съобщи Крусев и добави, че ще бъде проведен и наземнияг превоз, тъй че да бъде напълно допълващ.

Крусев заяви, че ще бъде осъществена и цялостна реорганизация на бул. "Цар Борис Трети " и ул. "Граф Игнатиев ". Ремонтът на бул. "Цар Борис Трети " включва цялостна рехабилитация на трамвайната линия от трамвайно ухо "Княжево " до Съдебната палата. Ще бъдат построени нови релсов път, трамвайни перони, контактна мрежа, техническа инфраструктура. Вече са подадени предложения от евентуални участници, техническа комисия работи по тяхното оценяване. Очакваме да бъде подписан контракт с реализатор до края на годината и в случай че е допустимо, да стартираме първия стадий от строителството, а в случай че метеорологичните условия не го разрешават, ремонтът ще стартира следващата година, добави Крусев. Той посочи, че ремонтът ще се прави на стадии, тъй че жителите да бъдат минимално затруднени.

По ул. "Граф Игнатиев " реконструкцията ще обхване цялото трасе от ул. "Алабин " до бул. "Христо и Евлоги Георгиеви " и евентуално ще наложи прекъсването на трамвайното придвижване. Крусев добави, че основният проектант на София Здравко Здравков е упълномощил изработването на повсеместен силуетен проект за фасадите на постройките, тъй че когато улицата бъде приключена, да има съответни регламенти, съгласно които при предпочитание притежателите да ремонтират фасадите си в тъкмо избрани тонове, с цел да се получи цялостна визия.

Ирина Савина добави, че са заложени планове, свързани с просветителната, културната и обществената инфраструктура, интегрирания градски превоз и възстановяване на градската среда.

В просветителната инфраструктура ще се осъществят планове за рационализация и създаване на учебни заведения и детски градини - общо 26 обекта. Районите, в които ще се правят тези поправки, са "Илинден ", "Красна поляна ", "Надежда ", "Връбница " и централната градска част.
Обектите в региона на културната инфраструктура са спектакъл "София " и Културен институт "Лиляна Димитрова ", като се чака да стартират следващата година или през 2019 година Предвидено е още осъществяването на планове за рационализация на обществени домове.
При плановете за възстановяване на градската среда е планувано рационализация на централната градска част - втора и четвърта, като втора ще стартира да се извършва още тази година, както и планове за възобновяване на Западен парк и парка "Заимов ".
Защитени са и планове за създаване на канализация. В момента се извършва план за правене на районно прединвестиционно изследване. Той би трябвало да е подготвен до края на 2019 година и въз основата на него ще можем да аплайваме за 400 млн.лв. европейско финансиране за създаване на канализация в териториите, които консултантът ще предложи, заяви Ирина Савина.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР