Европол ще търси Карлес Пучдемон и ще го предаде на

...
Европол ще търси Карлес Пучдемон и ще го предаде на
Коментари Харесай

Пудемон и половината му министри с европейски заповеди за арест

Европол ще търси Карлес Пучдемон и ще го съобщи на Мадрид. Испанският прокурор изиска европейска заповед за арест на някогашния каталунски водач Карлес Пучдемон. Искане е отправено и за още четирима членове на остарялото районно държавно управление на самостоятелната област, откакто те отхвърлиха да се явят в Мадрид за разпит, съобщи БГНЕС. Петимата, за които се счита, че са в Белгия, бяха призовани за чуване в съда, откакто прокурорите ги упрекнаха в подбудителство на протест и корист с обществени средства.

Паралелно с това прокуратурата в Мадрид изиска от испанския Национален съд да сложи под стража 8 министри на Пучдемон. Мярката беше поискана, откакто общо девет от членовете на районния кабинет бяха изслушани в Националния съд по отношение на допустимо предявяване на обвинявания в протест, противодържавна активност и корист с обществени средства, съобщи бТВ. Съдът съобщи, че прокуратурата е предложила слагането на осемте под стража да отпадне, в случай че платят парична гаранция.

Поискан е арест и за Санти Виля, който се отдръпна от каталунския кабинет, преди предишния петък да бъде провъзгласена независимостта, и от този момент стартира концепцията за решение на въпроса посредством договаряния с централната власт. За него е поискана парична гаранция в размер на 50 000 евро.

По-рано през днешния ден испанският висш съд отсрочи за идната седмица чуването на шестима каталунски депутати, разследвани за протест след оповестяването на независимостта. В съда за чуване дойде отстраненият от служба ръководител на каталунския парламент Карме Форкадел, против която също се води следствие за протест. След оповестената самостоятелност бяха призовани да се явят в съдилища общо 20 някогашни депутати от районния парламент.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР