Европол състави карта на 821 престъпни мрежи, които са най-застрашаващи

...
Европол състави карта на 821 престъпни мрежи, които са най-застрашаващи
Коментари Харесай

Европол състави карта на 821 престъпни групировки, 86 % проникнали в легалния бизнес

Европол сформира карта на 821 незаконни мрежи, които са " най-застрашаващи " за континента. Агенцията показа цялостна картина на вътрешната работа на бандите, участващи в действия, вариращи от контрабанда на опиати до трафик на хора, съобщи Агенция Франс Прес, цитира Българска телеграфна агенция.

Ключов аспект е " тактиката на незаконните мрежи за навлизане в света на легалния бизнес - като медиатор за осъществяване на закононарушения, като прикритие за прикриване на закононарушения и като средство за изпиране на незаконни облаги ", се споделя в отчета на Европол от 51 страници.

Понастоящем към 86% от най-застрашителните незаконни групи в Европа употребяват " легални бизнес структури ". Най-уязвимите браншове, към които са ориентирани, са строителството и недвижимите парцели, хотелиерството и логистиката.

Според Европол незаконните групировки избират недвижимите парцели като метод за изпиране на незаконни приходи, като употребяват юристи или финансови специалисти, " които от време на време не са наясно с незаконния генезис на активите ".

Нощните клубове постоянно се употребяват за трафик на опиати, изнудване и рекет, както и за контрабанда на мигранти и оръжие, добавя организацията.

В региона на логистиката, изключително в огромните европейски пристанища, служащите от частния бранш " постоянно са обект на корупция ", защото могат да " улеснят неограничения достъп до пристанищата и пристанищните системи ", в това число до данни.
По-голямата част от най-опасните банди в Европа се занимават с контрабанда на опиати - кокаин, канабис, хероин и синтетични опиати, а интервенциите им най-често се организират в Белгия, Германия, Италия, Нидерландия и Испания.

В отчета се обръща особено внимание на Дубай, който съгласно него " се е трансформирал в далечен координационен център, където обитават високопоставени членове и други престъпни участници, като брокери и уредници, с цел да координират дейностите на незаконните мрежи и да попречват разкриването им от правоприлагащите органи ".

" Въпреки това, когато преглеждаме географското местонахождение на водачите на високорискови незаконни мрежи, Дубай не наподобява да се откроява като насаме леговище за водачите ", съобщи Европол.

Например предишния месец холандски съдии осъдиха Ридуан Таги, един от най-издирваните наркобарони в страната, на пожизнен затвор след ареста му в Дубай през 2019 година

Но Европол предизвести, че доста от най-застрашителните незаконни мрежи съществуват от години, като една трета от тях действат повече от десетилетие - някои даже са в положение да продължат активността си от пандиза.
" Това значи, че вниманието на правоприлагащите органи би трябвало да остане ориентирано към от дълго време известните незаконни мрежи, даже в случай че те са под наблюдаване на правоприлагащите органи и даже в случай че против тях към този момент са подхванати дейности ", съобщи Европол.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР