Европол обяви, че е разбита международна престъпна група, използвала зловреден

...
Европол обяви, че е разбита международна престъпна група, използвала зловреден
Коментари Харесай

Европол разби хакерска група, откраднала милиони. Участвал и българин

Европол разгласи, че е разрушена интернационална незаконна група, употребила злотворен програмен продукт (malware) за източване на милиони от сметки на 40 000 души. Общо откраднати са над 100 милиона щатски $.

Групата е засечена след огромно полицейско следствие в няколко страни, измежду които България, Съединени американски щати, Германия, Грузия, Молдова и Украйна.

Участниците в схемата са заразявали компютри със програмен продукт, наименуван GozNym, който събирал данни за достъп до банковите им сметки.

Бандата била образувана от хора, които рекламирали уменията си в онлайн конгреси.

Подробностите за интервенцията бяха разкрити в централата на европейската полицейска организация Европол в Хага.

Разследването е невиждано, изключително във връзка с трансграничното съдействие, уточни Европол.

Обвинения към този момент са получили 10 души в съд в Питсбърг, Съединени американски щати. Обвиненията са за кражба и пране на пари чрез сметки в американски и други непознати банки.

Все още не са арестувани петима членове на групата - руснаци, написа Би Би Си. Един от тях е самият основател на GozNym.

Други членове на групата ще бъдат изправени на съд в други страни. Нейният водач и техническият помощник ще бъдат съдени в Грузия.

Български жител, който е отговарял за банковите сметки, е бил екстрадиран в Съединени американски щати в очакване на правосъден развой, добавя Би Би Си. Името му не се оповестява.

В Германия ще бъдат съдени двама души за пране на пари, а в Молдова - един член на групата ще се изправи пред Темида за криптиране на програмата GozNym.

Какво е GozNym?

Името е комбинацията от наименованията на двете елементи на програмата -  Nymaim and Gozi.  Първата част разрешава на malware да проникне в устройството и да се конфигурира. Втората краде информацията за банковите сметки.

Потребителите са ставали жертва на злонамерения програмен продукт, като са кликали на линк, без да подозират, че той обезпечава достъп до скъпата информация, непокътната в устройствата им.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР