Европол е получил сигнали за контрабанда на оръжие от Украйна

...
Европол е получил сигнали за контрабанда на оръжие от Украйна
Коментари Харесай

Европол: контрабандни канали за оръжие от Украйна към ЕС

Европол е получил сигнали за контрабанда на оръжие от Украйна за Европейския съюз. Изглежда незаконният експорт се прави както от обособени лица, по този начин и от незаконни мрежи. Какво още е известно?

Европейският полицейски орган Европол е получил данни за проведена контрабанда на оръжие от Украйна. Агенцията е получила информация и за няколко лица, които са се пробвали да изоставен Украйна с огнестрелни оръжия.

" Държавите членки на Европейски Съюз и оперативните сътрудници оповестяват за незаконни мрежи, настоящи в района, които контрабандират или възнамеряват да контрабандират обилни количества огнестрелни оръжия и муниции, включително и бойни оръжия. " Това се споделя в писмо на Европол до Съвета на Европейски Съюз, отдадено на последствията от войната в Украйна и терористичните закани, с което немски публицисти разполагат.

Европейските полицейски управляващи считат, че по границата на Украйна с Европейски Съюз е допустимо да зародят скривалища на оръжия, предопределени за контрабанда. Така нарушителите, настоящи от Украйна, биха могли да се връщат през формалните гранични пунктове, пренасяйки оръжия за Европейски Съюз.

Оръжия за самоотбрана и бартер

Европол написа още, че страните, приели по-голям брой бежанци, са изразили загрижеността си, че някои украински бежанци носят огнестрелни оръжия за самоотбрана. Преди да преминат в Европейски Съюз, те оставяли оръжия и муниции в граничната зона. Властите са съобщили, че към този момент са откривали сходни скривалища. Съществува заплаха тези оръжия да се окажат в ръцете на незаконни групировки.

Документът показва, че някои бежанци са подозирани в преместване на огнестрелни оръжия за продажба или замяна против артикули и услуги в Европейски Съюз. В някои от случаите, таксиметровите транспорти на търсещите леговище са били платени с огнестрелно оръжие, настояват от Европол.

Сериозен риск за сигурността

Констатин декор Ноц, заместник-председател на парламентарната група на Зелените и член на Комисията по вътрешните работи в Бундестага, прикани уроците от предишните войни да не бъдат забравяни: " От тежкия опит на войната в Косово през 90-те години знаем, че оръжията от войната могат да се трансфорат в забележителен риск за сигурността. Оръжията от спешни и военни зони постоянно попадат в ръцете на екстремисти и проведената престъпност ", добави той.

Евродепутатът Йозлем Демирел от Левицата вижда заплаха оръжия, доставени от Бундесвера, също да влязат незаконно в Европейски Съюз и да се окажат на черния пазар. " Германските автомати, които госпожа фон дер Лайен, в качеството си на министър на защитата по това време, е доставила на Пешмерга (армията на Иракски Кюрдистан - бел. ред.), малко по-късно са били пуснати в продажба на иракските пазари ", показва Демирел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР