Европейците с рекордно одобрение към Европейския съюз. 68% пишат положителна

...
Европейците с рекордно одобрение към Европейския съюз. 68% пишат положителна
Коментари Харесай

Ефектът Брекзит: Европейците оценяват ЕС повече от всякога

Европейците с рекордно утвърждение към Европейския съюз. 68% пишат позитивна оценка на Съюза. Това демонстрира последното изследване на „ Евробарометър” за публичното мнение в Европейски Съюз, извършено през септември 2018 година

Това е най-високият % измерен през последните 25 години. В България поддръжката е доста по-ниска от междинната за Европейски Съюз: 55% от интервюираните считат, че участието на страната ни е нещо положително. В същото време, процентът на българите, които считат, че България е спечелила от участието си в Европейския съюз е 60%, което съставлява нарастване с три процентни пункта от изследването през април 2018 година

Почти всички резултати, измерващи поддръжката за Европейски Съюз, демонстрират забележителен напредък след референдума в Обединеното кралство през 2016 година, което допуска възходящо безпокойствие в целия континент във връзка с въздействието, което ще има Брекзит, както и все по-голямата информираност за изгодите от участието в Европейски Съюз.

53% от интервюираните считат, че Брекзит ще има негативни последствия за Европейския съюз в бъдеще. В същото време, запитани по какъв начин биха дали своят вот в случай че на следващия ден в България се организира референдум за участието на страната в Европейски Съюз, 54% от интервюираните българи биха подкрепили оставането в Съюза. Това е доста по-ниско от междинния резултат за целия Европейски Съюз - 64%.

Не всички вести от изследването обаче са положителни. Въпреки забележителната и възходяща поддръжка за Европейски Съюз като цяло половината от интервюираните не са удовлетворени от посоката, в която се движи Съюзът, като резултатите във връзка с личната им страна са сходни.

Що се отнася до имиджа на Европейския парламент в Европейски Съюз, близо половината от запитаните българи – 47% имат позитивно отношение към Европейския парламент, което е с 15% над междинното за Европейски Съюз равнище. Една трета от интервюираните европейци имат позитивно мнение, една пета – негативно мнение, а относителното болшинство остават неутрални.

Увеличава се информираността за европейските избори през идната година, като 41% от европейците и 42% от българите вярно разпознават датата на изборите през май 2019 година – и в двата случая това е нарастване с девет пункта по отношение на април т.г. Процентът на българите, които към момента не могат да кажат по кое време ще се проведат изборите, обаче остава висок – 52% по отношение на 44% от европейците.

През миналия шестмесечен интервал целите на жителите за предизборната акция претърпяха значително развиване. Имиграцията в този момент е преди всичко в дневния ред на европейците, следвана от стопанската система и младежката безработица, до момента в който битката с тероризма е на четвърто място с 44%. В България стопанската система продължава да бъде преди всичко, следвана от имиграцията и обществената отбрана на жителите.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР