Европейците с основание очакват Съюзът да осигури тяхната безопасност. Ето

...
Европейците с основание очакват Съюзът да осигури тяхната безопасност. Ето
Коментари Харесай

Юнкер: Строги глоби за терористично съдържание в интернет

Европейците с съображение чакат Съюзът да обезпечи тяхната сигурност. Ето за какво Комисията предлага през днешния ден нови правила за премахването на терористично наличие от интернет в границите на един час — сериозният интервал, през който се нанасят най-големите вреди. Това съобщи в своята тирада за положението на Съюза през 2018 година ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер.

Той разгласи новите правила една седмица преди неофициалната среща в Залцбург, на която се чака водачите на Европейски Съюз да обсъдят сигурността. Всички интернет платформи, които желаят да оферират услугите си в Европейския съюз, ще би трябвало да се преценяват с ясни правила за попречване на злоупотреби с техните услуги за разпространяване на терористично наличие. Освен това ще бъдат въведени надеждни защитни механизми за протекция на свободата на словото в интернет, с които ще се подсигурява, че се отстранява само терористично наличие.

Комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и поданството Димитрис Аврамопулос съобщи: „ Терористичната агитация няма място в нашите общества нито в мрежата, нито отвън нея. Вече постигнахме значим прогрес в премахването на терористично наличие онлайн посредством доброволното съдействие в границите на интернет форума на Европейски Съюз. Трябва обаче да сме още по-бързи и ефикасни, с цел да запазим преднината си на всички места в Европейски Съюз. Много от неотдавнашните набези в Европейски Съюз демонстрираха по какъв начин терористите злоупотребяват с интернет, с цел да популяризират своите послания. Днес ние споделяме „ Стига! “ на тези злоупотреби с интернет. “

Комисарят, отговарящ за Съюза на сигурност, Джулиан Кинг, акцентира: „ На никого не би се разминало безнаказано раздаването на брошури, които подбуждат към тероризъм, по улиците на нашите градове. Това не би трябвало да бъде допустимо и по интернет. Макар че отбелязахме прогрес в премахването на терористично наличие онлайн посредством доброволни старания, този прогрес не е задоволителен. Трябва да възпрепятстваме самото му качване, а когато въпреки всичко такова наличие се появи, да подсигуряваме, че то се отстранява допустимо най-бързо — преди да е нанесло тежки вреди. “

Комисарят по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел съобщи: „ Настоящият правилник дава отговор на паниките на жителите. Предлагаме специфични правила за терористичното наличие, което е изключително нездравословно за нашата сигурност и за доверието в цифровите технологии. Това, което е нелегално офлайн, е нелегално и онлайн. Европейски Съюз продължава да работи за построяването на по-безопасна, насочена към хората интернет среда, учредена на нашите полезности. “

Терористично наличие продължава да се намира и да се популяризира онлайн, което съставлява забележителен риск за европейското общество. Само през януари 2018 година в мрежата са били публикувани близо 700 нови пропагандни материала на Даеш.

Комисията към този момент работи на доброволни начала с редица основни заинтригувани страни, в това число онлайн платформи, страни членки и Европол, в границите на интернет форума на Европейски Съюз за ограничение на съществуването на терористично наличие онлайн. Презмарт 2018 година Комисията предложи редица дейности, които да бъдат подхванати от сдруженията и страните членки за в допълнение ускорение на тази работа. Макар че тези старания дадоха позитивни резултати, цялостният прогрес към момента не е задоволителен.

За реализиране на оптимален резултат Брюксел ще постанова строги и възпиращи финансови наказания. Държавите членки ще би трябвало да вкарат ефикасни, пропорционални и възпиращи наказания за неспазването на заповеди за унищожаване на терористично наличие онлайн. В случай на систематични пропуски в премахването на такова наличие в резултат на заповед за унищожаване, на доставчика на услуги може да бъде наложена финансова глоба в размер до 4 % от неговия общ оборот за последната финансова година.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР