Европейското законодателство е едно от най-добрите в областта на защита

...
Европейското законодателство е едно от най-добрите в областта на защита
Коментари Харесай

Игнат Арсенов: Еврозаконодателството защитава пътниците, без значение каква е цената на самолетния билет



Европейското законодателство е едно от най-хубавите в региона на отбрана на правата на пъттниците и то не прави разлика какъв е превозачът - дали е от така наречен нискотарифни или е народен транспортьор. Няма значение, че е нискотарифна компанията, няма значение цената на билета. Грижите на компанията и отговорностите й да транспорти пасажера са биз значение на това на каква цена тя е продала билета. Това разяснява в предаването " Хоризонт до обед "   Игнат Арсенов , шеф на Европейския потребителски център за България, след случая с бедстващите на летището в румънския град Тимишоара българи през вчерашния ден.

Авиокомпанията дължи избрани грижи на пасажерите, като първото обвързване е било да премаршрутира пасажерите до крайната дестинация. Бил е обезпечен транспорт с рейс, обезпечени са били храна и питиета посредством ваучери, а част от пасажерите са били настанени в хотел. Авиокомпанията би трябвало да покрие разходи на пасажерите в това число за две телефонни позвънявания, разясни Арсенов.

Спорен е въпросът дали пасажерите в тази ситуация имат право на в допълнение парично обезщетение по 400 евро на пасажер, посочи още Игнат Арсенов.

Румен Илиев , пътувал с полета от Лондон и след това държавния Airbus до София удостовери, че пътувалите с полета от Лондон, кацнал изключително в Тимишоара, ще заведат групов иск против самолетната компания.

Авиокомпанията постъпи доста неточно, всички телефони за връзка бяха изключени. Опитахме се да се свържем с омбудсмана Мая Манолова и с помощта на нея успяхме да влезем в контакт с Министерския съвет и да бъде изпратен държавният аероплан. Искаме от името на всички пътуващи да изкажем своето голямо отвращение от самолетна компания „ Ryanair “, описа Илиев:

Ние не сме си платили до летище Тимишоара, не сме си платили да пътуваме с рейсове, 800 километра в това неприятно време.

Бяхме оставени в директна зала - близо 120 души, дребни деца, заболели хора, възрастни дами, имаше бременни измежду пасажерите, добави Илиев. Хората са лежали по пейките в недобре отопления салон на летището.

Ние сме третирани като страни от третия свят, по тази причина желаеме отплата, добави Илиев, съгласно който е трябвало пътуващите да бъдат настанени в аероплан до опция за ново политане. Хората по думите му не са били готови финансово за сходен престой.   
Още по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР