Европейското председателство през първата половина на 2018 г. и свързаната

...
Европейското председателство през първата половина на 2018 г. и свързаната
Коментари Харесай

Европредседателството е повишило хотелските цени в София средно с над 21%

Европейското председателство през първата половина на 2018 година и свързаната с него засилена бизнес и конферентна интензивност са довели до над 21% междинен растеж в цените на нощувките в четири- и петзвездните хотели в София, демонстрира профилирано изследване на Cushman & Wakefield Forton. Данните са от третото издание на Sofia Hotel Benchmark Survey, което се базира на анкета измежду мениджърите на висококатегорийни хотели в столицата и пазарни наблюдения.

Подобно развиване се следи и в Румъния, която пое европейското председателство при започване на 2019 година, споделя по този мотив Пламен Бачев, сътрудник и управител " Консултиране и оценки " в Cushman & Wakefield Forton.
Проучването демонстрира, че междинните ценови равнища при петзвездните хотели в София са достигнали 114 евро през предходната година при приблизително 63 евро при четиризвездните. При по-ниската категория хотели растежът на цените е бил осезаемо по-висок спрямо петте звезди.

Според Пламен Бачев обаче пазарът сега не съумява да задържи достигнатите през 2018 година ценови равнища във високия клас хотели, защото София не може да предложи богат на събития и конференции календар. За разлика от цените на нощувките равнищата на претовареност в 4- и 5-звездните хотели в столицата са се покачили със доста по-слаби темпове през 2018 година

В съпоставяне с година обратно са регистрирани приблизително 3.1% повече нощувки, което е съпоставимо с растежите от предходните години. Според изследването на Cushman & Wakefield Forton повода за по-слабото повишаване е увеличеният брой самостоятелни пътувания по време на председателството за сметка на груповите визити. По данни на компанията междинната претовареност в двете категории хотели през предходната година е достигнала 65%.

От Сushman & Wakefield Forton показват, че положителните резултати на хотелския пазар в София през последните години са насърчили вложенията в бранша. С предстоящото отваряне на Hyatt Regency, Marriott и Grand Hotel Millennium Sofia до 2021 година предлагането в най-високата категория в столицата ще нарасне с близо 50%, напомнят от компанията. Прогнозите са новото предложение да отговори на потребността от вложения в петзвездния сегмент и ползата за отваряне на нови площи да се насочи към междинния ценови клас хотели.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР