Европейското първенство наближава, след като остава по-малко от хмесец, а

...
Европейското първенство наближава, след като остава по-малко от хмесец, а
Коментари Харесай

Легендите с най-много участия на европейски първенства

Европейското състезание наближава, откакто остава по-малко от хмесец, а по терените на Германия още веднъж ще станем очевидци на дебюта на млади гении и някои опитни играчи, хванали един от последните влакове по пътя към славата.

Но мач, два или три на еврофинали - няма значение. Важното е да запишеш името си в историята като участник на един от най-престижните футболни конгреси. Има премного играчи обаче, които не се задоволиха единствено с това.

Представяме ви всички легендални имена с 15 или повече участия в шампионата на континента.

15 - Нани (Португалия), Томас Мюлер (Германия), Давид Силва (Испания), Серхио Рамос (Испания), Юго Лорис (Франция), Мануел Нойер (Германия)

От тези с 15 срещи на европейско има трима спечелили, един подгласник и двама играчи, които към момента не са стигнали до финала.

И Давид Силва, и Серхио Рамос бяха част от тима на Испания, който влезе в историята, като завоюва поредни трофеи през 2008-а и 2012-а.

Нани пък взе участие в триумфа на Португалия на Евро 2016 след победа над домакина Франция на финала с капитан Юго Лорис.

Германското дуо Мануел Нойер и Томас Мюлер има три шампионати на Европа зад тила си, само че по този начин и не прескочиха полуфиналите. Ще се промени ли това в този момент, когато страната им е хазаин?

16 - Едвин ван дер Сар (Нидерландия), Жорди Алба (Испания), Лилиан Тюрам (Франция), Андрес Иниеста (Испания), Сеск Фабрегас (Испания), Руи Патрисио (Португалия)

Легендарният вратар на " лалетата " Едвин ван дер Сар натрупа мачовете си в три издания (2000, 2004 и 2008), само че по този начин и не взе участие във край.

При останалите петима в тази компания казусът е друг и всеки от тях стана първенец: Лилиан Тюрам с Франция през 2000 година; Жорди Алба с Испания през 2012-а; Андрес Иниеста и Сеск Фабрегас с Испания през 2008-а и 2012-а и Руи Патрисио с Португалия през 2016 година.

Вече на 36, Патрисио към момента е в националния тим и може да усили общия си общ брой.

17 - Джанлуиджи Буфон (Италия), Джорджо Киелини (Италия)

Един от най-великите вратари на всички времена, Джанлуиджи Буфон, представляваше Италия на всичките четири континентални съревнования от 2004-та до 2016-та, достигайки до край през 2012 година.

Джорджо Киелини също бе дълготраен боец на " адзурите " и беше техен капитан при триумфа на Екологичен потенциал 2020.

18 - Леонардо Бонучи (Италия), Бастиан Швайнщайгер (Германия)

В края на кариерата си Леонардо Бонучи евентуално няма да добави още мачове към 18-те си участия на европейски финали, само че оставя необикновено завещание. Той означи изравнителния гол за Италия във финала с Англия, след което " скуадрата " победи на " Уембли ".

Неповторимият Бастиан Швайнщайгер събра същия брой участия в конкуренцията, само че в никакъв случай не докосна трофея, като се приближи най-вече до него през 2008-а, когато Бундестимът беше вицешампион.

19 - Жоао Моутиньо (Португалия), Пепе (Португалия)

Около една шеста от всички мачове в кариерата на Жоао Моутиньо са за Португалия. Халфът натрупа 146 мача за " мореплавателите сред 2005-а и 2022-ра, като подвигна трофея през 2016 година.

Що се отнася до Пепе, той към момента натрупа интернационалните мачове и на 41-годишна възраст. Очаква се ветеранът да е част от португалския тим за Екологичен потенциал 2024.

25 - Кристиано Роналдо (Португалия)

Единственият състезател, взел участие на пет европейски шампионати, Кристиано е подготвен за шестото. В Германия той ще носи лентата на отбора си на четвърти еврофинали. Невероятно, само че факт.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР