ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ“ е дискусионна програма в Дома на

...
ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ“ е дискусионна програма в Дома на
Коментари Харесай

Европейско кино за учащи в очакване на 24-тия София Филм Фест

„ ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ “ е дискусионна стратегия в Дома на киното, която дава опция на възпитаници и студенти да гледат и проучват основни произведения на европейското и самостоятелното кино през цялата образователна година.
ВХОД - С В О Б О Д Е Н за възпитаници и студенти!
* вземете своя БЕЗПЛАТЕН билет против ученическа персонална карта, бележник или студентска брошура *
Първият учебен срок от новата 2020 година слага началото на няколко значими тематики, които чакаме с неспокойствие в програмата на идния 24-ти София Филм Фест: десетилетие на българското кино, Джералдин Чаплин и Атом Егоян.
Изминалото десетилетие донесе несъмнени триумфи на българското кино. Както пред света, спечелвайки авторитетни награди на водещи интернационалните фестивали, по този начин и у нас – появиха се филми, които се подредиха в челните зрителски ранглисти, конкурирайки холивудските блокбастери. Дни преди началото на най-фестивалния месец март в програмата, основана за създаване на усет към киното на младите генерации, ще представим няколко от най-успешните български филми от последните години. Те са и първи произведения на своите режисьори, които ще показват вторите си филми в конкурсните стратегии на фестивала.
Стартираме на 17 февруари (вторник) в 18:00 часа с дебюта на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „ УРОК “ (2014). Филмът получи премията за постановка в Сан Себастиан; интернационалната премия за дебют „ Ингмар Бергман ” в Гьотеборг; наградата за най-хубав сюжет и „ Бронзов Александър “ в Солун; специфичната премия на журито и номинация за Голямата премия в Токио; премията в стратегия „ 1-2 Competition ” във Варшава; наградата за най-хубава актриса за Маргита Гошева в Анже; премията на ФИПРЕССИ в Киев; три награди от „ Златна Роза “ и още доста други оценки. Ролите във кино лентата са поверени на Маргита Гошева, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Иван Савов, а историята наблюдава премеждията на една гимназиална учителка по британски език в градче покрай София. Стъписана от това, че неин възпитаник е направил кражба, тя е решена да открие нарушителя и да го накаже. Но в един миг обстановката в персоналния й живот се усложнява и връзките сред героите във кино лентата поемат към странни обрати…
На 24 февруари (понеделник) от 18:00 часа е първият пълнометражен филм на Светла Цоцоркова „ ЖАЖДА “ (2015), основан по сюжет на Светослав Овчаров, Цоцоркова и Венцислав Василев. В функции във кино лентата ще забележим младото изобретение на режисьорката Моника Найденова, чаровният Александър Бенев, както и обичаните от доста генерации български артисти Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев и Иван Бърнев. Историята наблюдава срещата сред две фамилии – едното живее на рид в края на селото, където водата постоянно стопира. На помощ идват двама сондьори – татко и щерка, и всичко в връзките по сред им се трансформира. „ Жажда “ има номинация за премията за нови режисьори в Сан Себастиан, където е международната премиера на филма; наградата за най-хубава постановка в Арас; премия за най-хубав кастинг и специфична премия на журито в Минск; отличие за пълнометражен дебют и премия за операторско майсторство на „ Златна Роза “ 2015.
На 26 февруари (сряда) от 19:00 часа е специфичната прожекция на режисьорския дебют на Надежда Косева „ ИРИНА “ (2019) в Културния център на СУ „ Св. Климент Охридски “. Филмът ще бъде показан персонално от актрисата, на която е поверена основната роля във кино лентата – Мартина Апостолова, директно след завръщането й от интернационалния кино фестивал в Берлин, където тя ще бъде една от 10-те Европейски ИЗГРЯВАЩИ ЗВЕЗДИ на Берлинале 2020. След международната й премиера на фестивала във Варшава 2018 година, „ Ирина “ е представян в главните конкурсни стратегии на над 10 кино конгреси в разнообразни точки на света (от Маракеш, Тирана и Котбус до Хонконг и Токио) и към този момент има в актива си над 20 награди и номинации от фестивали в целия свят, измежду които са 8 наградата за най-хубава актриса, както и номинация за „ Европейско изобретение “ на Европейските кино награди 2019. Екранни сътрудници на Мартина Апостолова във кино лентата са Ирини Жамбонас, Касиел Ноа Ашер, Александър Косев, Христо Ушев, Красимир Доков. Историята наблюдава част от житейския път на Ирина, която живее в дребен миньорски град и работи в крайпътна механа. В един и същи ден мъжът й е сакат в акцидент, а тя е уволнена от работа. За да избави фамилията си, тя взема решение да стане сурогатна майка – да износи детето на непознати хора против възнаграждение. Ирина открива какво значи да обичаш и да прощаваш...
На 2 март (понеделник) от 18:00 часа е откриването на специфичната ретроспектива, отдадена на творчеството на финландския режисьор Аки Каурисмаки с неговия игрален дебют от 1983 година „ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И НАКАЗАНИЕ “. Тази самодейност се провежда в партньорство с Финландската кино фондация и Посолството на Финландия в България, а в ретроспективата ще бъдат показани 14 от творбите на именития занаятчия. Първият филм е по едноименната творба на Фьодор Достоевски, като сюжетът е показан в съвремието – основният воин е млад служащ в касапница, който прави ликвидиране. Отчаяната му любовна връзка с момиче, инцидентно оказало се на мястото на престъплението, е подложена на тестване от възприятието за виновност и затягащата се примка на полицията. Филмът получава две финландски награди „ Юсси “ – за най-хубав сюжет и най-хубав дебютен филм, и слага началото на впечатляващата кариера на режисьора, трансформирал се в емблема на финландското кино и един от знаковите кино създатели на нашето време.
Следващият понеделник – 9 март , още веднъж е отдаден на „ Десетилетието на българското кино “ – от 18:00 часа ще представим дебютния режисьорски филм на Виктор Чучков-син „ ТИЛТ “ (2010). Историята връща феновете при започване на 90-те години на ХХ век и пресъздава премеждията на четирима другари, които търсят метод да завоюват пари, с цел да отворят личен бар на име TILT. Любов, инциденти зад граница, емигрантски живот и съществени промени в България се преплитат в един от най-гледаните и харесвани български филми от последните 10 години. Ролите са поверени на Явор Бахаров, Радина Кърджилова, Ованес Торосян, Георги Стайков, Ивайло Драгиев, Александър Сано, Филип Аврамов. „ Тилт ” е българското предложение за номинация за „ Оскар ” за чуждоезичен филм през 2011 година. Филмът получава Наградата на журито в Рейнданс, наградата за най-хубава постановка на фестивала в Калифорния, отличие за най-хубав задграничен пълнометражен филм на Independent Filmmakers Showcase’11, три награди на „ Златна Роза “, премия за най-хубав монтаж в Уудсток’11, наградите за най-хубав балкански филм и най-хубав оператор на Cine Days, Македония ’11.
Програмата продължава на 10 март (вторник) в 18:00 часа с прожекция на една от паметните произведения на именития испански режисьор Карлос Саура с присъединяване на изключителната Джералдин Чаплин – „ МЕНТОВКА С ЛЕД “ (1967). Спечелил „ Сребърна мечка “ за най-хубав режисьор на Берлинале ’68, филмът споделя за двама другари, които се срещат след доста години. Единият, доктор на междинна възраст, взема решение да прелъсти непознатата брачна половинка, а когато тя го подценява, той взема решение да преобрази личната си здравна сестра в недостъпния обект на своите желания…
Последната прожекция от програмата „ Европейско кино за учащи “ преди старта на 24-тия София Филм Фест е на 11 март (сряда) от 18:00 часа, а филмът е „ ЕКЗОТИКА “ на изключителния канадски режисьор Атом Егоян. Творбата е удостоена с премията на ФИПРЕССИ в Кан ’94 и наградата за най-хубав канадски филм в Торонто, а сюжетът е мозайка от историите на няколко герои, озовали се в клуб за стрийптиз в Торонто, наименуван „ Екзотика “. Собственик на клуба е Зоуи, която стартира комплицирана професионална и персонална връзка с новия диджей Ерик. 
***
Лектори на самодейността, с която продължаваме традицията за образоване на младите кинофенове, са киноведът и шеф на Български национален фронт (българска политическа Антония Ковачева и изтъкнатият български режисьор и учител проф. Георги Дюлгеров. Те показват филмите и детайлности към основаването им и поддържат непосреден контакт с аудиторията след прожекциите, а всички, които имат предпочитание за още по-детайлни познания за света на киното, са добре пристигнали да задават въпроси! 
***
„ ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ ” е самодейност на Арт Фест и Дома на киното, която се осъществя с поддръжката на Програма „ КУЛТУРА ” на Столична община, както и с осведомителното съдействие на Министерство на образованието и науката.
Повече информация ще откриете на students.siff.bg и във фейсбук страницата на „ София Филм Фест за учащи ”.
***
ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ – Зима 2020
Програма в Дома на КИНОТО
17 февруари (понеделник), 18:00 часа
УРОК, режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов
24 февруари (понеделник), 18:00 часа
ЖАЖДА, режисьор Светла Цоцоркова
26 февруари (сряда), 19:00 часа
ИРИНА, режисьор Надежда Косева
Специална прожекция в Културния център на СУ „ Св. Климент Охридски “
2 март (понеделник), 18:00 часа
ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И НАКАЗАНИЕ, режисьор Аки Каурисмаки
9 март (понеделник), 18:00 часа
ТИЛТ, режисьор Виктор Чучков-син
10 март (вторник), 18:00 часа
МЕНТОВКА С ЛЕД, режисьор Карлос Саура
11 март (сряда), 18:00 часа
ЕКЗОТИКА, режисьор Атом Егоян
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР