Европейският зелен сертификат ще бъде част от електронното медицинско досие

...
Европейският зелен сертификат ще бъде част от електронното медицинско досие
Коментари Харесай

Въвеждаме цифров зелен сертификат от 1 юни


Европейският зелен документ ще бъде част от електронното здравно досие на пациента
(снимка: „ Информационно обслужване ”)

България е подготвена с въвеждането на европейския дигитален зелен документ за имунизация против C ovid-19, оповестиха от националния систематичен интегратор „ Информационно обслужване ”, който организира сполучливи проби и приключи интеграцията на българската система с тази на Европейската комисия. Това значи, че българските документи са съвместими със системите на другите страни от Европейски Съюз.

По правилник документът влиза в действие от 1 юли 2021 година, а Централната система се чака да стартира работа още на 1 юни 2021 година, което ще даде опция на държавите-членки, които имат техническа подготвеност, да издават зелени документи още от идващия месец. Очаква се зеленият документ да улесни доста пътуването в европейските страни.

„ От 1 юни 2021 година ще можем да издаваме годни европейски документи ”, сподели изпълнителният шеф на „ Информационно обслужване ” Ивайло Филипов и акцентира, че българският документ е съгласуван със всички рекомендации на експертния съвет към Европейската комисия Е-Health Network.

По правилник цифровият зелен документ е безвъзмезден. Европейската комисия дефинира три разновидността на документа – за съществуване на приключен имунизационен цикъл с една от утвърдените от Европейска комисия ваксини против Covid-19, при отрицателен тест за съществуването на вирус или при преболедуване. Трите разновидността съдържат специфичен QR код, посредством който оторизираните управляващи в страните от Европейски Съюз ще могат да ревизират валидността му.

Сертификатът за имунизация съдържа информация за имена и датата на раждане на, кода по интернационалната подредба на лекарствените средства, комерсиалното название на продукта, производителя, партидата, датата на слагането на имунизациите, страната на слагане, имунизационния център и други наложителни атрибути.

При документа за отрицателен тест за съществуване на вирус са разказани типът на теста, датата на тестване, резултатите, производителя, лабораторията, която е направила теста  и други, а документът за преболедуване включва информация за датата на първия позитивен и валидността на документа. Според условията на Европейска комисия, валидността на документа за преболедуване е не повече от 180 дни след първия позитивен тест.
още по тематиката
Първоначално ще бъдат издавани единствено документи за имунизация, а документите за преболедуване и отрицателен тест се чака да влязат в действие след средата на юни.

Европейският зелен документ ще бъде част от електронното здравно досие на пациента. Всеки български жител има достъп до своето досие през посредством дипломиран електронен автограф (КЕП) и има достъп до него на всички места по света, когато и да е.

Разработената от „ Информационно обслужване ” система ще прегенерира автоматизирано всички издадени до в този момент документи в новия европейски формат, когато регламента влезе в действие. Старите документи ще продължат да бъдат годни на територията на България, като е очакван гратисен интервал до 12 август 2021 година, с цел да се избегне скупчването на хора за преиздаване.

В момента „ Информационно обслужване ” създава апликация за мобилни устройства, която ще разреши на притежателите на здравни документи да разполагат с тях на мобилния си телефон или таблет, без да е належащо да ги разпечатват на хартия и да се струпват пред персоналните лекари или имунизационните центрове за издаване на документа.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР