Европейският здравен сертификат, който все още е обект на политически

...
Европейският здравен сертификат, който все още е обект на политически
Коментари Харесай

Европейският здравен сертификат за ваксинирани влиза в тестова фаза

Европейският здравен документ, който към момента е обект на политически договаряния в Европейски Съюз, навлиза през днешния ден във фаза на проби, които ще му разрешат да бъде в техническа употреба през юни, преди началото на летния сезон, разгласи Европейската комисия.

Франция и Малта са първите две страни, които тестват от през днешния ден интеоперативността на системата. Става дума да се ревизира способността на страните членки да се свържат нагледно казано с " европейския мост ", който е основан. Тази пилотна фаза, която ще продължи две седмици, касае общо 18 страни от Европейски Съюз плюс Исландия, сподели представителят на Европейска комисия Йоханес Барке.

При тестовата фаза няма да бъдат употребявани действителни данни, нито пък да има присъединяване на жители. Но от 1 юни страните членки ще могат да стартират да употребяват системата при действителни условия, в случай че са подготвени за това, добави представителят.

Европейският здравен документът цели да даде хармонизирана рамка за улеснение на свободното придвижване в Европейски Съюз това лято. Той съдържа Кю Ар код, който показва, че лицето, на което е публикуван документът, е имунизирано, или че има негативен тест за ковид, или че има имунитет след прекарана болест. Той се съпровожда и от електронен автограф, който удостоверява неговата достоверност. По време на инспекция на документа от способените управляващи Кю Ар кодът се сканира, а електронният автограф се ревизира.

Страните членки са тези, които вземат решение дали да интегрират този документ в техните приложения за национално следене, както във Франция, или дали да употребяват настрана приложение.

Системата е създадена от немските компании Те-Системс и САП. Паралелно с тази техническа подготовка, регламентът за европейския здравен документ е обект на полемики сред евродепутатите и представителите на Европейския съвет.

Евродепутатите желаят да е невероятно за страна членка да постанова спомагателни рестрикции, като карантина, на собственик на този документ, пристигнал на нейна територия, само че страните членки желаят да си запазят тази опция.

Нов кръг от диалози би трябвало да има на 11 май. Евентуален компромис би трябвало след това да бъде утвърден от Европейския съвет и да бъде гласуван в пленарна зала в Екологичен потенциал. Европейска комисия се надява регламентът да бъде признат преди края на юни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР