Европейският център за ядрени изследвания CERN задвижи планове за изграждане

...
Европейският център за ядрени изследвания CERN задвижи планове за изграждане
Коментари Харесай

От CERN искат нов суперколайдер за 21 млрд. евро

Европейският център за нуклеарни проучвания CERN задвижи проекти за създаване на нов 100-километров кръговиден суперколайдер, заяви в. „ Индипендънт ".

За съпоставяне Големият адродед ускорител е с дължина 27 км.

В момента се модернизира и се чака да бъде рестартиран през май 2021 година до 2024 година, преди да стартира последното си осъществяване през 2027 година

Новата машина, наречена Future Circular Collider, евентуално ще коства най-малко 21 милиарда евро. Очаква се тя да бъде издигната на подземно място в Женева до почти 2038 година.

Въпреки че към момента не е обещано дефинитивно утвърждение, CERN може да предприеме по-активен метод при проектирането на коллайдера, употребявайки запаси, разпределени по различен метод за различни структури, като линеен елетрон-позитронен ускорител или ускорител за мюони съгласно Nature.

По-късните стадии на развиването на CERN ще бъдат създаване на електронно-позитронен колайдер за произвеждане и проучване на бозона на Хигс.

След това тази машина ще бъде разглобена и сменена с протонна машина, която ще търси нови частици, с цел да приключи или опровергае нашето настоящо схващане за физиката.

До 2050 година би могло да разбие частиците дружно с почти шест пъти по-голяма мощ (100 тераелектронволта) от тази на Големия адронен колайдер.

„ Пробва природата на най-късите дистанции и търси най-малките неща, които можем да забележим... това е същинска проучвателна задача. Всички са съгласни, че тъкмо това би трябвало да създадем. Въпросът беше: коя е най-хубавата машина за това? " съобщи професор Джон Бътърърт от Университетския лицей Лондон.

Въпреки това проектът не е общопризнат във физическата общественост. Учените споделят, че става въпрос за високорисков сюжет с висока облага с дребна гаранция за възвръщаемост на инвестицията.

„ Говорим за десетки милиарди. Просто мисля, че няма задоволително теоретичен капацитет за осъществяването на подобен вид проучвания сега ", съобщи пред в. „ Гардиън " Сабине Хосенфелдер, научен физик от Франкфуртския институт за напреднали проучвания в Германия.

„ На някакво равнище считам за безконтролно ", сподели тя. „ Защо не вложим парите в интернационален център за климатични модели или пандемични модели? ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР