Европейският център за контрол над заболяванията ECDC призова за повишено

...
Европейският център за контрол над заболяванията ECDC призова за повишено
Коментари Харесай

ECDC призовава за повишено внимание към случаи на остър хепатит при деца

Европейският център за надзор над болесттите ECDC прикани за нараснало внимание към случаите на изострен хепатит при деца, защото от няколко седмици има данни за сериозен растеж на тази зараза в Обединеното кралство.

ECDC споделя тази информация, с цел да увеличи осведомеността измежду клиницистите, които се грижат за деца, и да подкрепи разкриването на сходни случаи и в други страни, в случай че се окаже, че инфекцията се появи и другаде, показват от институцията.

Клиничната картина при разпознатите случаи е на тежък изострен хепатит със доста нараснали трансаминази, постоянно демонстриращ се с иктер, от време на време предшестван от стомашно-чревни признаци, в това число повръщане. Наблюдава се основно при деца до 16-годишна възраст.

Експертите предизвикват бързото докладване на случаи на изострен хепатит при деца на възраст до 16 години с равнища на серумна трансаминаза >500 IU/L, при които хепатити А до Е са изключени.

Държавите членки на Европейски Съюз и ЕИП могат да споделят информация за всевъзможни сходни подозрителни случаи на платформата ECDC EpiPulse, с цел да улеснят следствието, показват от центъра.

Оттам осведомят, че към този миг в Англия има към 60 такива случая, множеството при деца сред 2 и 5 години. Някои случаи прогресират до остра чернодробна непълнота и се постанова пренасяне в профилирани детски чернодробни отделения. Малък брой деца са претърпели чернодробна трансплантация. В Шотландия случаите, налагащи хоспитализация, са 10, при деца на възраст сред 1 и 5 години.

Повечето от случаите в Шотландия са докладвани след март 2022 година В Уелс понастоящем няма известни разследвани случаи, само че доста дребен брой случаи от началото на 2022 година са имали сходни клинични прояви. В Северна Ирландия сега няма обявени доказани случаи.

Към момента повода за хепатита при всички тези случаи остава незнайна, показват от ECDC.

Често срещаните вируси, които могат да причинят хепатит (вируси на хепатит A, B, C, D и E), не са открити в нито един от случаите. Някои от децата, приети в болница в Англия, са тествани позитивно за SARS-CoV-2, а други за аденовирус. Към момента няма ясна връзка сред докладваните случаи, няма и известна връзка с пътешестване.

В Обединеното кралство се организират следствия за идентифициране на евентуалната причина, като информацията е публикувана измежду здравните експерти и обществеността, с цел да се увеличи осведомеността. Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство е разгласила и насоки за клиницисти, в това число препоръки по какъв начин би трябвало да бъдат изследвани децата.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР