Европейският център по киберпрестъпност на Европол (EC3) започва днес информационна

...
Европейският център по киберпрестъпност на Европол (EC3) започва днес информационна
Коментари Харесай

Седемте най-често срещани финансови измами онлайн

Европейският център по киберпрестъпност на Европол (EC3) стартира през днешния ден осведомителна акция като част от Европейския месец на киберсигурността, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Европейският месец на киберсигурността е осведомителна акция на Европейски Съюз, която предизвиква киберсигурността на жители и организации, акцентирайки лесни стъпки за отбрана на персонални, финансови и професионални данни.

Предвид това, че интернет се трансформира в привлекателно място за нарушителите, които все по-често употребяват трикове и обещания, с цел да изкопчат пари или скъпи финансова информация, EC3 е изготвил осведомителни материали, които включват информация за седемте най-често срещани онлайн финансови измами.

Използваните от киберизмамниците тактики стават все по-иновативни и по-трудни за откриване, написа news.bg. Ето за какво електронните брошури на ЕСЗ включва и препоръки към хората по какъв начин да се защищават от този тип закононарушения.

1. Измами " изпълнителен шеф ": измамниците се показват за началник или върховен представител в организация и подмамват жертвите си да създадат заплащане по подправена фактура или да извършат забранен превод от корпоративна сметка.

2. Измами " фактура ": представяйки се за клиенти/доставчици, измамниците подвеждат жертвите да трансформират данните за заплащане по бъдещи фактури.

3. Измамни имейли/SMS-и/обаждания (фишинг/смишинг/вишинг): посредством тях подмамват жертвата да даде персонална, финансова или различен вид предпазена информация.

4. Измами " подправени банкови уеб сайтове ": банковите фишинг имейли включват линкове, които водят до подправени уеб страници на банки (почти идентични с същинските, само че с дребни разлики). При последване на линка се употребяват разнообразни способи за събиране на финансова и персонална информация.

5. " Романтични " измами: измамниците се преструват, че се интересуват от сантиментална връзка. Това нормално се случва в уеб сайтове за запознанства, само че измамниците постоянно употребяват обществените медии или имейл, с цел да реализира контакт.

6. Кражба на персонални данни: измамниците събират персонална информация посредством обществените медии.

7. Инвестиционни и измами при онлайн извършване на покупки: измамниците заблуждават жертвите си, че ще създадат преференциална инвестиция или насочат " доста добра " подправена оферта за онлайн покупка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР