Европейският шампион Португалия направи решителна крачка към класиране за Евро

...
Европейският шампион Португалия направи решителна крачка към класиране за Евро
Коментари Харесай

Хеттрик на Кристиано Роналдо и гръмко 6:0 доближиха Португалия до голямата цел

Европейският първенец Португалия направи решителна крачка към класиране за Евро 2020, откакто съкруши Литва с 6:0. Кристиано Роналдо заби хеттрик и към този момент има 98 гола с националната фланелка, а по едно попадение за разгрома прибавиха Пици, Гонсало Пасиенсия и Бернардо Силва. Това значи, че в случай че завоюват гостуването си на Люксембург след няколко дни, португалците ще се класират за еврофиналите, без значение от изхода на мача сред Сърбия и Украйна.

Селекционерът на Португалия Фернандо Сантош направи цели 7 промени в състава в съпоставяне със загубата от Украйна в Киев през октомври. В предни позиции до Кристиано Роналдо започнаха Бернардо Силва и Гонсало Пасиенсия от Айнтрахт (Франкфурт), за който това беше дебют в официаилен мач. В средата на терена стартираха Пици, Бруно Фернандеш и Рубен Невеш, а отбраната пред Руи Патрисио оформиха Марио Руи, Жозе Фонте, Рубен Диаш и Рикардо Перейра.

7 бяха и рокадите в единайсеторката на Литва. Стражът на ЦСКА-София Витаутас Черниаускас остана измежду запасите, само че под рамката застана различен вратар, прочут у нас - предишният през Ботев (Пловдив) Ернестас Шеткус. В предни позиции се разчиташе на Фьодор Черних, на който трябваше да оказват помощ Арвидас Новиковас и Паулюс Голубицкас.

Срещата стартира с мощен домашен напън и пропуск с глава на Роналдо след центриране на Бернардо Силва. Литовците бяха стъписани и бързо позволиха неточност. В 6-ата минута Миколюнас изпусна Кристиано и го повали в наказателното поле, а реферът Руди Буке уточни бялата точка. Изпълнението на №7 не беше съвършено, само че топката въпреки всичко се озова в мрежата - 1:0.

Шеткус имаше няколко положителни намеси, с които попречи на Пасиенсия и Бруно Фернандеш да вкарат втори гол за Португалия. Това обаче направи Роналдо в 22-ата минута след хубаво подаване на Пасиенсия и безсърдечен удар. До почивката имаше още половин дузина голови положения пред вратата на гостите, само че резултатът някак остана неизменен.

Преди този мач португалците бяха вкарали 13 от последните си 16 гола след почивката и това не вещаеше нищо положително за Литва. Домакините несъмнено желаеха да зарадват публиката с доста попадения и нападнаха безкрайно. В 52-ата минута Пици повиши на 3:0, откакто топката на два пъти риошира в гредите преди да мине голлинията. В 56-ата Пасиенсия означи първия си гол за националния тим след пробив отдясно на Бернардо Силва и неуверена интервенция на Шеткус.

Португалците не стопираха дотук. В 63-ата минута Рикардо Перейра центрира към Бернардо Силва, който майсторски овладя топката и се разписа за 5:0. Скоро по-късно Кристиано оформи своя хеттрик. Защитниците на гостите се засуетиха и не почистиха топката и звездата ан Португалия осъществя 98-ия си гол за националния отбор.

МИНУТА Пожарна охрана МИНУТА
СТАТИСТИКА ОТ МАЧА
КЛАСИРАНЕ
ГОЛМАЙСТОРИ
ПРОГРАМА ЕВРО 2020 9 кръг, четвъртък 14 ноември  Португалия 6:0краен резулат  Литва
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР