Европейският шампион по сумо Добромир Дерменджиев бе специален гост в

...
Европейският шампион по сумо Добромир Дерменджиев бе специален гост в
Коментари Харесай

Добромир Дерменджиев пред ТОПСПОРТ: Сумото те възпитава да бъдеш смирен и може да те направи по-добър човек

Европейският първенец по сумо Добромир Дерменджиев бе специфичен посетител в студиото на ТОПСПОРТ .

Националът ни показа упованията си за тази календарна година, като разкри малко известни детайлности за себе си и своята професионална подготовка.

Дерменджиев насочи персонален апел към всички тези, които вършат първите си стъпки в света на сумото.
 Снимка 466096
Източник:

Вижте какво още сподели пред камерата ни първенецът:

Трудно ли е да бъдеш народен играч по сумо в България?

- До известна степен е мъчно, тъй като сумото в България не е известен спорт. Но идват при нас джудисти, самбисти, борци и обстановката е на равнище, от позиция на конкуренцията.

Какви усложнения среща в подготовката си един експерт в този спорт у нас? Има ли характерни условия за храненето и поддържането на належащо тегло, които би трябвало да бъдат спазвани по избран метод?

- В Япония състезателите държат на огромно количество калории в храната. Да възвръщат по-бързо, да са по-тежки. При тях е едно, при нас е друго. В предсъстезателна подготовка от време на време смъкваме много килограми. Бях към 101 кг, в този момент съм 93. Намалявам въглехидратите, съблюдавам режим на тренировки. Но не недояждам. Това е значимо. Натоварването в сумото е друго. Не е като в другите спортове. Трябва да имаш доста сила.
 Снимка 465901
Източник:

Как се насочи към този спорт? Какво те подтикна да се занимаваш професионално със сумо?

- Започнах да се занимавам със сумо около мой добър другар, който се състезава в Япония. Даниел Иванов - Аоияма.
 Снимка 264235
Източник:

Бях в спортното учебно заведение на ЦСКА, с него бяхме дружно. След това кандидатства той в НСА със сумо и ме накара да се запиша и аз. Започнах като на смешка, само че в един ден Даниел ме убеди да се пусна на съревнование. Станах втори. Беше ми препоръчано от президента на федерацията да вземам участие на Европейско състезание. Така и до през днешния ден.

Провеждате разнородни тренировки. На кои детайли от тях наблягате, когато сте в извънсъстезателен цикъл? А какво променяте, в случай, че имате наближаващо съревнование?

- Когато не се готвим за съревнование, всеки тренира по самостоятелна стратегия. Не спазваш прецизен режим на храна. Не можеш непрекъснато да пазиш категория. Всеки работи съгласно това какъв брой килограми може да смъква и какъв брой не. Когато наближи спортният интервал, всеки самичък си преценя за какъв брой време може да влезе в категория. В тренировките акцентираме на техническата част. Много е значимо да са ти здрави краката. Повече извършения, натоварвания. Със лично тегло, с сътрудник - съгласно зависи. Правим извършения, които са близки до това, което ще би трябвало да вършим по време на срещите. След това имаме техника, а след това и битки, с цел да усъвършенстваме техниката, която сме правили.
 Снимка 465900
Източник:

Как направи прехода сред спортовете? В какъв миг осъзна, че би могъл да се реализираш най-цялостно в сумото?

- Борбата не преставам да си я упражнявам, тъй като ми оказва помощ в сумото. Не мога да кажа, че скърбя. Така е било писано. Така се е случило. Сумото ме е направило спортистът, който съм сега. Не скърбя.

Изградили сте народен тим, в който съчетавате младостта с опита. Подпомагате взаимно развиването си.

- Благодарение на треньорите Николай Николов и Христо Христов, продължаваме да държим спортния дух, макар че сме към този момент " остарели кучета ", както се споделя. Продължаваме да се готвим с останалите в тима - Иван Благоев, Пенчо Дочев, Михаил Илиев. Ние сме едни от най-старите в сумото сега. Тренираме дружно, оказваме помощ си. Радвам се, че макар изискванията, продължаваме да се събираме, упражняваме и се готвим за надпревари и да представяме България.
 Снимка 465897
Източник:

Коя от купите си смяташ за най-ценна? Защо?

- По скоро ми е втората европейска, тъй като първи път да станеш първенец е мъчно, само че хората надали не считат, че е въпрос на шанс. Но във втория случай затвърждаваш триумфа си. По-скоро ми е втората купа.
 Снимка 465903
Източник:

Преди известно време контузия в коляното те извади от сметките за прочут интервал от време. Ти обаче сподели забележителни воля и темперамент и се върна на дохиото даже по-силен от преди. Как преодоля този миг?

- Имах една такава травма. Да. Четири месеца преди републиканското започнах да се сготвям. То ни е като квота за Европейското състезание. Бях стартирал подготовка, получих травма в коляното. Имах отчасти скъсване на връзки, на менискус, само че със здрав дух продължих напред. Мотивирах се повече. Получих контузията по време на подготовка. Хвана ми моят треньор коляното и с цел да не дам точка, се получи извъртане, с което пристигна и това отчасти скъсване. Възстановяването ми лиши към 3 месеца. Първите два месеца бяха сложни. Не знаех какво тъкмо ми е на коляното. Говорих с много лекари, увериха ме, че няма разкъсване, а става дума за отчасти скъсване. Два месеца ми беше тежко, до момента в който отмине болката. Но си имам едно мислено отсега нататък. Трябва време, с цел да се абстрахираш от случилото се и да продължиш напред.
 Снимка 465896
Източник:

Имаш ли желана хватка? Или действаш съгласно обстановката в дадения миг?

- Да хвана мавашито и да подвигна съперника си. Това избирам. Такава ми е битката. Гледам да не се бутам. Не проследявам за това да има конфликт. Харесва ми да съм в кондиция, битката ми да е под надзор. Търся да хвана маваши, да бръкна под мишницата, да го изкарам от баланс, да обезвреждам едната му ръка, да го придърпам, след което да го изкарам на открито.
 Снимка 465898
Източник:

Съперниците от коя европейска школа считаш за най-неудобни и сложни? Русия, Украйна? Поляците също са на високо равнище.

- На европейско равнище Русия е водещата страна. След това Украйна, Полша. Ние също сме измежду водещите страни. Въпреки че сме най-малка група състезатели, се включваме доста добре. В тройката сме по медали, на това равнище. Руснаците са повече, вършат повече лагери, в това число в Япония, имат доста надпревари.
 Снимка 465904
Източник:

В какво се състои преимуществото на дохиото, в случай че приказваме за чисто физически параметри? По-дългите крака са плюс, само че и силата и експлозивността е метод да надделееш над съперника си, в случай че той те превъзхожда по своите размери.

- Това е доста характерно. Моята битка е такава, че съм ниско приведен. Аз съм неуместен на по-високите. Според зависи от това кой по какъв начин си създаде самата битка. По-високият може да те държи на отдалеченост. А аз диря скъсяването на тази отдалеченост. Както е в бокса, в прочут смисъл на думата.

Има голям брой изкушения в бойните спортове. Едно от тях е ММА. Имал ли си съответно предложение за среща в смесените бойни изкуства и би ли приел, в случай че получиш такова? Има и други образци на състезатели във вашия спорт, които към този момент участваха на ММА галавечер.

- Предлагали са ми, само че съм отказвал. Не ми е приоритет. Не съм имал чак толкоз огромен интерес да упражнявам, камо ли да се състезавам. Не съм надалеч от ММА, само че за момента нямам тази тръпка. А аз върша това, което ми харесва. В сумото също има удари. С отворена длан. Нямаш право да замахваш. Но има случаи на нокаути в сумото в Япония. Никога не казвай " в никакъв случай ". Може да проявя интерес, само че не на този стадий. Концентрацията ми е напълно върху сумото.
 Снимка 465899
Източник:

Какво следва за теб през календарната година? Каква е най-голямата ти цел, на този стадий?

- На 22.02, в НСА, ще се организира Републиканско състезание, което дефинира и състезателите за Европейското състезание. То ще бъде в средата на април, в Азербайджан. За шампионата на Стария континент се надявам да съм в топ форма. Дай Боже да повторя триумфа си и още веднъж да се кача на европейския връх и да защитя купата си.

А към какво се стремиш в дълготраен проект?

- Надявам се да вкарат моята категория - до 92 кг - на Световно състезание. Бих желал да взема орден и от този шампионат. Вървя напред. Стъпка по стъпка.
 Снимка 466097
Източник:

Колко дълбока е връзката сред философията и спорта в сумото? До каква степен едното зависи от другото, съгласно теб?

- Нашият спорт възпитава. Както всеки различен. Спазваме традициите, по отношение на тези от Япония. Те са същите, ритуалите също. Този спорт те възпитава да бъдеш по-смирен, да контролираш страстите си. Да бъдеш по-сдържан в това, което правиш. Нямаш толкоз време за създаване на тактика. Както в живота. Възпитанието, което получаваш, не те прави бандит, а преклонен човек. Много хора би трябвало да са по този начин в наши дни. Сега всички са доста нетърпеливи.
 Снимка 466095
Източник:

Бих призовал всички, които занапред потеглят по пътя на сумо, да одобряват спорта като метод на живот. Като здраве, ценностна система и като персони трениращите да се построяват. Нека всички вършат това, което харесват. Спортът възпитава. Спортът е здраве и може само да ти помогне.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР