Европейският съюз значи не само европейски фондове, не само милиарди

...
Европейският съюз значи не само европейски фондове, не само милиарди
Коментари Харесай

С такъв манталитет ще тъпчем на едно място, каза Борисов на лидерите от Югоизточна Европа

Европейският съюз значи освен европейски фондове, освен милиарди евро, освен да ти построят инфраструктура – метро, пречиствателни станции, автомагистрали, жп линии, конкурентоспособност. Значи и отговорност, предвидимост. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов пред българските медии в Босна и Херцеговина, където се организира Срещата на върха на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

„ Европейският съюз значи, че няма значение кой е политикът през днешния ден, а да има една и съща политика като страна. Да спрат да се оплакват, да се извърнат към себе си, да се стегнем и да си подредим Балканите “, уточни Борисов.

Борисов посочи директните изгоди за България от провеждането на ПСЮИЕ. „ Инфраструктура, да има съгласуваност на Балканите, което е добре за туризма и за бизнеса. Тези формати са значими, само че би трябвало да вземат участие всички “, уточни министър председателят Борисов.

„ Всички сътрудници започнаха, че Европа ни е отговорна, че няма процедури за присъединение. Три страни има от ПСЮИЕ, които са от Европейски Съюз и са показани на равнище държавни секретари, а Косово, което е идващият ръководител на организацията, не е показано. За какво присъединение към Европейски Съюз може въобще да става въпрос при такова държание “, означи министър председателят.

Той бе безапелационен, че всички доста желаеме да се случат доста неща - от автомагистрали до цифрова инфраструктура, само че с подобен нрав ще тъпчем на едно място.

„ За страдание ние, Западните Балкани, мъчно се събираме. За страдание се вглеждаме какво ни разделя, вършим си балкански номера, това пред Европейския съюз няма да мине “, съобщи по-рано през днешния ден министър председателят Бойко Борисов по време на изявлението си в границите на Среща на върха на ПСЮИЕ.

Пред държавните и държавните ръководители на страните-участнички в ПСЮИЕ министър председателят Борисов подчертава върху напъните, които бяха положени по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз за европейската вероятност на Западните Балкани и за слагането й още веднъж като тематиката в центъра на дневния ред на Европейски Съюз.

Пред водачите в Босна и Херцеговина, министър-председателят Борисов особено се обърна към премиера на Сърбия Ана Бърнабич във връзка репликирането на сръбския вицепремиер и външен министър Ивица Дачич по адрес на думи на премиера Борисов в Познан.

„ Какво тъкмо желае Ивица Дачич? Ти беше на брифинга в Познан, кое от моето изявление не е правилно? “, риторично запита българският министър председател сръбския си сътрудник Бърнабич.

„ Ана, в случай че имаше нещо недопустимо, за какво не реагира още в Познан? Аз мога да съм много недопустим, мога да съм и недипломатичен, само че от това минимум Сърбия ще има изгода и още по-малко сръбският и българският народ “, уточни министър председателят Борисов.

„ Имаме доста положителни връзки, няма потребност от напрежение. Сложихме точка “, по този начин министър председателят на Сърбия Ана Бърнабич отговори на запитвания от медиите дали е комплициран завършек на този въпрос.

„ Трябват смели политици - не става едно у дома, друго на открито. И ние имаме разногласия с Република Северна Македония, само че със Заев направихме доста, с цел да ги преодолеем. Комисиите ни работят, историците могат да спорят, политиците би трябвало да вземат решение разногласията. Балканският нрав в Европейски Съюз не върви - там желаят резултати “, съобщи българският министър-председател на форума в Босна и Херцеговина.

Борисов означи, че с помощта на Договора за добросъседство, Република Северна Македония внезапно се отличи. „ Дръпна напред. РСМ има късмет и вероятност да успее, просто не би трябвало да се подвежда по тези медии, които там бълват антибългарската агитация. Техният президент даде фактически добър образец по какъв начин се приказва “, сподели още министър председателят Борисов в Босна и Херцеговина.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР