Европейският съюз започна днес дело в Световната търговска организация (СТО)

...
Европейският съюз започна днес дело в Световната търговска организация (СТО)
Коментари Харесай

EС започна дело срещу Китай в СТО заради Литва

Европейският съюз стартира през днешния ден дело в Световната комерсиална организация (СТО) против Китай, който упреква в дискриминационни търговски практики против Литва, които засягат и другия експорт от единния пазар на Европейски Съюз, заяви през днешния ден Европейската комисия.

" Тези дейности, които наподобяват дискриминационни и противозаконни съгласно разпоредбите на СТО, вредят на експортьорите както в Литва, по този начин и на други места в Европейски Съюз, защото са ориентирани и към артикули с литовско наличие, изнасяни от други страни от ЕС- се споделя в известие на Комисията. - Тъй като опитите за двустранно разрешаване на това се провалиха, Европейски Съюз прибягва до започване на процедура за споразумяване на разногласия против Китай ".

Започнатите през днешния ден съвещания в СТО са първата стъпка в този развой, се показва в известието.

Изпълнителният заместник-председател и комисар по търговията Валдис Домбровскис сподели:

„ Започването на дело в СТО не е стъпка, която подхващаме с лека ръка. Въпреки това, след многократни несполучливи опити за двустранно разрешаване на казуса, не виждаме различен път напред с изключение на да желаяме спор за СТО съвещания за споразумяване на разногласието с Китай. Европейски Съюз е решен да работи като един и да работи бързо против ограниченията в нарушаване на разпоредбите на СТО, които заплашват целостта на нашия обединен пазар. Успоредно с това поставяме дипломатическите си старания за деескалиране на обстановката. "

Европейската комисия показва, че през последните седмици е събрала доказателства за разнообразни типове китайски ограничавания. Те включват отвод за митническо освобождение на литовски артикули, отменяне на заявки за импорт от Литва и напън върху компании от Европейски Съюз, опериращи отвън други държави-членки на Европейски Съюз, да отстранен литовските първични материали от своите вериги за доставки при експорт за Китай.

Миналия месец Комисията предложи план за инструмент за битка с принудата, който ще даде на Европейски Съюз повече благоприятни условия за реакция при положение на икономическа насила. В момента предлагането се преглежда от Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз.

От предишния декември, без да осведоми Европейски Съюз или литовските управляващи, Китай стартира мощно да лимитира или де факто да блокира вноса от и износа за Литва или обвързван с Литва. Комисията неведнъж е повдигала въпроса пред китайските управляващи.

Първият стадий в границите на процедурите за споразумяване на разногласия на СТО е „ настояването за съвещания “, при което Европейски Съюз публично желае от Китай повече информация по отношение на неговите ограничения с оглед реализиране на приемливо решение. Ако тези съвещания не доведат до позитивен резултат в границите на 60 дни, Европейски Съюз може да изиска основаването на комисия, която да се произнесе по въпроса.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР