Европейският съюз задължи производителите на устройства, използващи батерии за захранване

...
Европейският съюз задължи производителите на устройства, използващи батерии за захранване
Коментари Харесай

ЕС задължи производителите да поставят сменяеми батерии

Европейският съюз задължи производителите на устройства, употребяващи акумулатори за зареждане - от слухови апарати до електрически коли, да слагат в тях акумулатори, които потребителите могат да сменят сами или в неоторизирани сервизи.

Това става по силата на признат в понеделник нов правилник, който контролира целия витален цикъл на батериите - от производството до повторната приложимост и преработването, и ще подсигурява, че те са безвредни, устойчиви и конкурентоспособни.

Регламентът ще се ползва за всички акумулатори, в това число всички портативни акумулатори, акумулатори за електрически транспортни средства, индустриални акумулатори, акумулатори за запалване, SLI акумулатори, употребявани най-вече за транспортни средства и машини и акумулатори за леки средства за превоз (например електрически колела, електрически мотопеди, електрически скутери).

Смяна на акумулатори

Производителите ще имат време до 2027 година да приспособяват устройствата си, тъй че портативните акумулатори, вградени в уреди, да могат да се смъкват и заменят от крайния консуматор. Батериите на леките транспортни средства ще би трябвало да могат да се сменят освен във фирмените сервизи, само че и от самостоятелен експерт.

 Европейски Съюз задължи производителите да слагат сменяеми акумулатори
© European commission (audiovisual service)

QR код вместо етикет

Европейски Съюз регламентира и разпоредбите условията за сигурност и етикетиране на батериите. Към информацията за рискови субстанции като живак, кадмий и олово ще се прибавят и данни за въглеродния отпечатък на батериите, както и за рециклираното наличие в тях.

Предвижда се към етикета да се добави и QR код с повече детайлности. Изискванията за етикетиране ще се ползват до 2026 година, а QR кодът до 2027 година

Рециклиране

Регламентът открива условия за края на виталния цикъл, като дефинира цели за производителите да събират боклуци от портативни акумулатори (63% до края на 2027 година и 73% до края на 2030 г.) и вкарва специфична цел за събиране на боклуци от акумулатори за леки транспортни средства (51% до края на 2027 година 2028 година и 61% до края на 2031 г.).

Регламентът дефинира и цел за оползотворяване на литий от употребявани акумулатори от 50% до края на 2027 година и 80% до края на 2031 година

Предвиждат се и наложителни минимални равнища на рециклирано наличие за индустриални, SLI акумулатори и акумулатори за електрически транспортни средства. Първоначално те са избрани на 16% за кобалт, 85% за олово, 6% за литий и 6% за никел. Батериите ще би трябвало да съдържат документи за рециклирано наличие.

 Експерти поучават по какъв начин да се борави с литиево-йонни акумулатори, с цел да се заобикалят произшествия Експерти поучават по какъв начин да се борави с литиево-йонни акумулатори, с цел да се заобикалят произшествия

Целта за успеваемост при преработване на никел-кадмиевите акумулатори е избрана на 80% до края на 2025 година и 50% до края на 2025 година за други отпадъчни акумулатори.

Очаква се новите правила да влязат в действие през август, откакто страните членки одобриха регламента. Сега той би трябвало да бъде оповестен в Официалния вестник на Европейски Съюз и ще влезе в действие 20 дни по-късно.

Новият правилник ще размени актуалната инструкция за батериите от 2006 година и ще добави съществуващото законодателство, изключително във връзка с ръководството на отпадъците, оповестява Съветът на Европейски Съюз.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР