Европейският съюз внимателно следи ситуацията в Черна гора и настоятелно

...
Европейският съюз внимателно следи ситуацията в Черна гора и настоятелно
Коментари Харесай

Сблъсъци с полицията официално заради християнски празник насочи вниманието на ЕС към Черна гора

Европейският съюз деликатно следи обстановката в Черна гора и настоятелно приканва всички страни да проявят сдържаност и зачитат върховенството на закона, съобщи представител на Европейската комисия пред телевизия H1, съобщи БГНЕС.
Говорителят на Европейската комисия Анна Писонеро съобщи, че " Европейски Съюз предизвиква черногорските управляващи да намерят верния баланс сред поддръжката на свободата на събранията и изложение на мнение и съответните дейности за битка с пандемията ". Тя добави, че " вероятните нарушавания на закона би трябвало да бъдат позволени от способените органи, в сходство с националното законодателство и интернационалните стандарти. "
В сряда прокуратурата на Черна гора задържа свещеник Йоаникий и седем свещеници за провеждането на среща на вярващите за празника на Св. Василий Острогски в град Никшич, макар ограниченията против ковид. В сряда вечерта протестиращи излязоха на улиците на град Плевля в северната част на страната и скандираха: " Няма да се откажем от светилищата " и желаеха освобождението на духовниците.
Полицията употребява сълзотворен газ против протестиращите в град Никшич, които хвърляха камъни по чиновниците на реда и скандираха " фашисти ". Няколко души са били арестувани, измежду тях публицист от сръбския вестник " Вечерни новости " и фотограф от черногорското издание " Дан ", заяви изданието Vijesti.
Според черногорската полиция, при конфликтите са ранени 26 служители на реда, а над 50 души са арестувани. Късно следобяд в Никшич и няколко други градове още веднъж имаше събрания на жители пред Центъра за сигурност, само че без произшествия.
Черногорският министър председател Душко Маркович акцентира, че Черна гора е подложена на жестока офанзива поради тези всеобщи манифестации, които биха могли да имат непредвидени последствия за здравето на жителите на страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР