Европейският съюз върви уверено към приемането на нови правила за

...
Европейският съюз върви уверено към приемането на нови правила за
Коментари Харесай

Защо минималната заплата не бива да е 60% от медианната заплата?

Европейският съюз върви решително към приемането на нови правила за. Според плана, минималното заплащане в страните от Европейския съюз не трябва да бъде по-ниско от 50% от междинната заплата и 60% от медианната работна заплата.

Средната брутна работна заплата в България възлиза на 1543 лв. (1 197 лв. нетно) към края на месец септември тази година, сочат данните на Националния статистически институт. Така, в случай че се приложи горепосоченото предписание, минималната заплата в България би следвало да стане 771 лв. (598 лв. нетно). Това би било скок от 18% по отношение на сегашния размер на минималното заплащане у нас, което възлиза на 650 лв. (504 лв. нетно).

Но дали същата причинност важи, в случай че вземем поради медианната заплата в страната. За разлика от междинното заплащане, което съставлява средноаритметична стойност, медианната заплата се мери по друг метод . Тя съставлява идеалната среда сред най-високата и най-ниската заплата у нас. Казано с други думи, медианата разделя горните 50% по заплащане и долните 50% по мярка на заплащането.

Последните данни за размера на медианната заплата в България са към края на октомври 2018 година, защото Националния статистически институт прави сходно изследване един път през 4 години, обясниха за от пресцентъра на Национален статистически институт.

Данните за медианната заплата в България към края на октомври 2018 година демонстрират, че тя е надалеч по-ниска от междинното брутно месечно заплащане за обсъждания интервал. Докато междинната брутна заплата през октомври 2018 година е била 1 115 лв., то медианната заплата е достигала едвам 760 лв.. Тоест междинната заплата е с близо 47% по-висока от медианното заплащане към обсъждания интервал.

Това значи, че към десетия месец на 2018 година, 50% от заетите у нас са получавали месечно заплащане в размер на 760 лв. или по-малко. Голямата разлика сред двете числа показва какъв брой необятно е разтворена ножицата сред хората с високи приходи и тези с ниски хонорари.
Къде у нас заплатите са най-ниски?
За никого не е загадка, че заплатите в София са най-високи в цялата страна. Разликата в заплащането по отношение на останалите обитаеми места е други..

Така, в случай че в България се вземе поради медианната заплата като насочна точка за минималното заплащане в страната, то 60% от тази стойност в действителност могат да се окажат по-ниска сума от сегашния размер на минималното възнаграждение .



Размер на междинната брутна заплата у нас; Източник: Национален статистически институт

Трябва да се означи, че медианната стойност не постоянно е фрапантно по-ниска от размера на междинната работна заплата, като това зависи от типовете икономическа активност. През 2018 година, междинната брутна заплата в добивната индустрия е била 1648 лв., до момента в който медианната е достигала почти същото равнище - 1647 лв.. В същото време в бранш „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения ”, където влизат и програмистите, медианата възлиза на 2 062 лв., до момента в който междинната заплата е 2604 лв.. Тази разлика демонстрира какъв брой огромен е диапазонът на месечните заплащания в тази икономическа активност.

Поради липса на настоящи данни, дано използван покачването на междинната заплата към растежа на медианния приход, с уточнението, че няма никаква гаранция, че тези две стойности нарастват правопропорционално.
В кои браншове у нас заплатите са над 2000 лв.?
Размерът на месечното брутно заплащане зависи от доста фактори, само че като цяло положителното обучение и насъбраният опит са най-важните...

В интервала октомври 2018 година – септември 2021 година междинната брутна заплата е повишена с 38%. Така, в случай че прибавим растеж от 38% към медианната заплата, при равни различен и условия, би следвало размерът й да е скочил до 1 048 лв. за обсъждания интервал.

Ако изчислим минималната заплата на база 60% от медианния приход у нас, то равнището ѝ би следвало да бъде 628 лв., което е по-ниска сума от актуалното минимално заплащане от 650 лв. .

Макар тези калкулации да не трябва да се одобряват за правилно отразяване на равнището на медианната заплата в България, то опитът демонстрира, че политическото говорене за минимална заплата като дял от медианното заплащане е по-скоро популизъм, в сравнение с ефикасна икономическа мярка. Ако се вземе поради медианния приход, който да включва всички изтчоници на приход на семействата, а освен заплатата, сметката може да излезе по-балансирана.

Така или другояче, концепцията за минимална работна заплата не се ползва във всички страни от Европейския съюз. Реално 21 от 27-те членки имат избран размер на минималното заплащане, до момента в който при останалите се ползва форма на групово договаряне.

Проектът на нова инструкция по-скоро цели да насърчи груповото договаряне на възнагражденията в границите на Европейски Съюз, в сравнение с да сложи твърда граница на минималното заплащане. Ако въпреки всичко всичко това стане действителност, то за България ще бъде най-удачно да вземе за база междинната заплата, защото медианното заплащане просто няма да свръши работа.

Още от ФИНАНСИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР