Европейският съюз трябва да се реформира за Сърбия. Това заяви

...
Европейският съюз трябва да се реформира за Сърбия. Това заяви
Коментари Харесай

Макрон в Белград: ЕС трябва да се реформира за Сърбия

Европейският съюз би трябвало да се реформира за Сърбия. Това съобщи президентът на Франция на първия ден от двудневното си посещаване в балканската страна, оповестяват Анадолската организация и радио " Свободна Европа ".

Еманюел Макрон е първият президент на Франция, който е на аудиенция в Сърбия за последните 18 година Жак Ширак посети балканската страна през 2001 година

Паралелно с промените, които Сърбия би трябвало да приложи по пътя си към Европейски Съюз, блокът би трябвало да се реформира, с цел да бъде подготвен за Сърбия, разгласи Макрон на конференция със сръбския си сътрудник Александър Вучич по време на формалната аудиенция в Белград.

Макрон има вяра, че Европейски Съюз сега не действа добре и би трябвало да вземе бързи решения и да предприеме промени, с цел да работи по-добре.

По въпроса за Косово, френският общественик сподели, че ще провежда специфична среща в Париж сред водачите на Косово и Сърбия, в която ще взе участие и немският канцлер Ангела Меркел. Макрон акцентира, че Франция се ангажира за намиране на " световно и трайно съглашение " за разногласието сред Белград и Прищина.

" Ако Европа желае да бъде мощна, може да бъде, в случай че Европа помогне на Сърбия и Косово да реализират компромис. Мисля, че имаме отговорността да ви подкрепим за реализиране на съглашение ", посочи още Еманюел Макрон.

Според него Франция и Германия ще поддържат възобновяване на разговора сред Сърбия и Косово за намиране на решение през идващите месеци.

" Няма необичайно или магическо решение, нито в джоба на французите, германците или американците, отговорът е във вашите сърца и разсъдък при вземането на решения ", счита той.

По думите му съглашение сред Сърбия и Косово също ще бъде тест за Европа.

Вучич от своя страна съобщи, че Сърбия желае мир и съглашение.

Останалото в този момент е в ръцете на президента Макрон, добави той. Вучич сподели още, че е изискал от френския си сътрудник да помогне на Сърбия по пътя към участие в Европейски Съюз, само че Макрон не е заречен.

След конференцията Макрон и Вучич участваха на гала по подписването на 22 нови двустранни съглашения.

Първоначално Макрон трябваше да посети Сърбия при започване на декември 2018 година, само че визитата му беше отсрочена поради митингите на " жълтите жилетки ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР