Европейският съюз трябва да се подготви за ново отлагане на

...
Европейският съюз трябва да се подготви за ново отлагане на
Коментари Харесай

ЕС се готви да отложи Brexit до 2020 г.

Европейският съюз би трябвало да се приготви за ново отсрочване на Brexit до 31 януари 2020 година Това заяви през нощта ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, откакто английският парламент реши, че не може да ратифицира договорката за напускането на Обединеното кралство, контрактувана от премиера Борис Джонсън и Европейски Съюз, в оставащите 10 дни.

При гласоподаване в Камарата на общините нощес графикът на премиера Джонсън за ратификация беше отритнат с 322 на 308 гласа, което значи, че договорката няма да бъде утвърдена в точния момент, с цел да влезе в действие. По-рано депутатите гласоподаваха и Лондон да не напуща без договорка.

Ситуацията принуди премиера да съобщи, че в случай че процесът се забави, той ще изостави контрактуваното с Брюксел и ще се опита да прокара концепцията за предварителни избори.

В отговор ръководителят на Европейския съвет Туск разгласи в Тwitter, че “след решението на Борис Джонсън да постави пауза на процеса на ратификация на съглашението за отдръпване, с цел да се избегне излизане без договорка, ще предложа на 27-те водачи на Европейски Съюз да одобряват английското искане за отсрочване ”.

В събота против неделя Борис Джонсън изпрати писмо до Туск, с което изиска пролонгация до 31 януари. Писмото не беше подписано, а в съпътстващ текст английският министър председател изясни, че е срещу отсрочване и че то ще е нездравословно, както за Обединеното кралство, по този начин и за Европейски Съюз. Джонсън беше заставен да изиска пролонгация по силата на решение на Народното събрание, че в случай че до 19 октомври няма утвърдена договорка, ще би трябвало да търси ново отсрочване, с цел да се избегне безредно гласоподаване.

За първи път Туск предлага на водачите вместо да се събират изключително в Брюксел, където бяха преди седмица, да вземат решението си по настояването за пролонгация на автограф.

Това ще е трето отсрочване на датата за напускането на Обединеното кралство, което в началото трябваше да стане на 29 март, а сега е планувано за 31 октомври.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР