Европейският съюз трябва да се научи да използва езика на

...
Европейският съюз трябва да се научи да използва езика на
Коментари Харесай

Новата ЕК - нови отношения с Русия или не съвсем?

Европейският съюз би трябвало да се научи да употребява езика на силата. Това е главният акцент, който формалният уебсайт на Европейския парламент изкарва на напред във времето от чуването на претендента за нов външен министър на Европейски Съюз (върховен представител по външните работи и сигурността на ЕС) Жозеп Борел.
Изслушването и съответно този акцент притеглят вниманието на известното съветско издание " Коммерсантъ ", което заключва, че някогашният испански външен министър не вижда нищо положително в актуалната политика на Русия, само че все пак смята разговорът с нея за нужен - или, във всеки случай, насилствен
" Ако ми гласувате доверие, това ще ми разреши да мина от думи към каузи ", сподели той в края на речта си, преминавайки от британски на френски. Очевидно обаче няма да има проблеми с назначението на началник на външната политика на Европейски Съюз, заключва съветският вестник съгласно Агенция " Фокус ".
Показателно е, че в речта си пред Комисията по външните въпроси на Европейския парламент, Борел съобщи: " Светът се промени към по-лошо - има по-малко единодушие и повече налагане на несъгласие ". При тези условия, някои сътрудници се отхвърлят от разпоредбите на играта, други следват единствено това, което е комфортно за тях, счита някогашният испански министър. Той обаче добави, че Европейски Съюз би трябвало да работи с схващане към непознатите навици и традиции, с цел да схваща другите гледни точки.
Още в първата част на речта, когато някогашният посланик деликатно подбираше думите си, беше ясно кой има поради, без да посочва страните, употребяващи " политиката на силата ": " Какво значи политиката на силата? Това значи, че интернационалното право се подкопава, има по-малко съглашения и повече налагане на несъгласие в света, а териториалната целокупност на суверенните страни се нарушава, както демонстрира войната в Украйна ".
Борел беше подложен под напън от френския евродепутат Тиери Мариани, който изиска да знае " кой е най-страшният зложелател на Европейски Съюз "? Бившият испански външен министър увери, че " в никакъв случай не е наричал Русия зложелател на Испания ", поради мощното си изявлението тази пролет пред испанското издание El Periodico и назова тези закани несравними. Въпреки това, той не отхвърли и обстоятелството на съветската опасност. " Какво вършат испанските танкове в Естония и Латвия? Отидохме да пием кафе ли? Или сме там, тъй като съществува опасност, с която се сблъсква Алианса? Разбира се, съществува опасност, " разяснява Борел.
Преди няколко месеца, пред El Periodico Борел разяснява, че Съединени американски щати се отдръпват от Европа, а " остарелият зложелател Русия " споделя, че е тук и още веднъж е опасност. След това испанският дипломат Фернандо Валдеррама Пареху беше извикан в съветското външно министерство. И тогава президентът на Руската федерация Владимир Путин разяснява, че Борел желае да се изживява като политик, не като посланик. По-късно испанецът даде ново изявление и изясни, че не е бил свестен вярно от Москва.
Сега претендентът за началник на европейската дипломация се изрече в поддръжка на поддържането на наказания против Русия. " Необходимо е европейците единомислещо да запазят глобите, наложени след анексията на Крим и нарушаването на териториалната целокупност на Украйна. Докато Русия не промени държанието си, тези наказания би трябвало да останат в действие. И се надявам Европейският съвет да остане единомислещ в това отношение ", сподели той.
Борел напомни и различен проблем, който непрекъснато се повдига в Брюксел - хибридните закани и дезинформационна акция, т.е. това, за което най-често упрекват Русия. " Ясно е и всички знаят, че от територията на Руската федерация се организират акции за дезинформация, които се извършват от сървъри на съветска територия. Не споделям, че това е държавното управление на Руската федерация. Но всичко това е сериозен опит да се подкопае демократичното здраве на нашите страни ", съобщи той. Според него в връзките с Русия би трябвало да се съблюдават пет правилото - Брюксел утвърди листата си още през 2016 година. Освен това енергийната сигурност на Европейски Съюз зависи от Русия.
Приоритетите на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел изброи в първите минути на речта си: създаване на разговор с балканските страни (и той е подготвен да направи първото си посещаване в Косово), " поддръжка на демокрацията и териториалната целокупност на Украйна ", връзки с Африка, Азия и Латинска Америка, а също и със Съединени американски щати, с които връзките са сложни, само че все пак те са съдружници. Русия не беше измежду целите - както не беше, официално и в листата на главните закани.
Анализът на " Коммерсантъ " в резюме
От мненията на Борел могат да се създадат два извода. Първо, украинският фактор остава ключът към разговора сред Москва и Европейски Съюз. " Мисля, че най-хубавият метод да се противопоставите на съветския експансионизъм или съветската опасност, в случай че желаете, е да се помогне на Украйна и да се укрепи Украйна, нейната непоклатимост и дарба да се измъкне от актуалното състояние и да се трансформира в просперираща и демократична страна ", съобщи Борел.
Второ, разговорът с Русия се възприема от някогашния външен министър на Испания като нужна мярка. Той напомни " огромната политика на палката ", провеждана от американския президент Теодор Рузвелт във връзка с страните от Латинска Америка при започване на XX век. В свободен преразказ от Борел, изявлението на Рузвелт ( " Говорете меко, само че дръжте огромна бухалка в ръцете си и ще стигнете надалеч " ) звучи по този начин: " Говориш безшумно, когато имаш огромна бухалка. Ако нямате огромна бухалка, по-добре да говорите мощно. Европейски Съюз няма огромна бухалка. Ние не сме боен съюз. Трябва да сме строги във връзка с Русия, само че в това време да разбираме, че това е страна, с която би трябвало да си имаме работа. Не всичко се взема решение със наказания ", заключи той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР