Европейският съюз трябва да прекрати финансирането на проекти, свързани с

...
Европейският съюз трябва да прекрати финансирането на проекти, свързани с
Коментари Харесай

За първи път в ЕС подкрепиха да се прекрати финансирането на изкопаеми горива

Европейският съюз би трябвало да приключи финансирането на планове, свързани с газ, нефт и въглища . Това се споделя в взаимна декларация на финансовите министри на страните членки на Общността, осведоми " Ройтерс ".

Според информационната организация апелът може да означи начало на огромна смяна в напъните на Европейски Съюз в битката против климатичните промени.
 Европейски Съюз с първа крачка към прекъсване финансирането на изкопаемите горива
Европейски Съюз с първа крачка към прекъсване финансирането на изкопаемите горива

Според информационната организация това може да се окаже пробив в климатичната политика на Европейски Съюз и удар върху въгледобивната, петролната и газовата промишленост

За първи път финансовите министри на Европейски Съюз поддържат декларация, в която се приканва за преустановяване финансирането на всички изкопаеми горива . Преди те призоваваха единствено за преустановяване на отпущането на средства за централите на въглища.

Според министрите Европейската капиталова банка и други световни финансови организации, такива като Световната банка, би трябвало да прекратят финансирането на планове с газ, въглища и нефт.

Данните на Европейската капиталова банка демонстрират, че банката е финансирала планове с потребление на изкопаеми горива за съвсем 2 милиарда евро през 2018 година и 13,4 милиарда евро общо от 2013 година

Но може да продължи финансирането на газови планове в Украйна, Хърватия и други сътрудници на Европейски Съюз , откакто Унгария изиска изключение, като се притеснява, че тези страни ще би трябвало да разчитат на Русия , съгласно конфиденциални документи, прегледани от " Ройтерс ".

Политическата декларация би трябвало да бъде подкрепена с публично решение от борда на Европейската капиталова банка , в който вземат участие представители на 28-те страни членки.

През предишния месец се очакваше Европейската капиталова банка да вземе решение за преустановяване финансирането на изкопаеми горива от 2020 година, само че решението беше отсрочено поради разделяне. Германия, Италия и Полша желаят да продължи финансирането на газови планове.

Представители на Европейски Съюз оповестиха, че бордът на банката ще организира среща на 14 ноември, на която ще бъде разисквана политиката й за изкопаемите горива.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР