Европейският съюз трябва да наложи широка горна граница на цените

...
Европейският съюз трябва да наложи широка горна граница на цените
Коментари Харесай

15 държави от ЕС, включително България, призоваха ЕК за въвеждане на таван за цените на природния газ

Европейският съюз би трябвало да наложи необятна горна граница на цените на целия импорт на природен газ за Общността, с цел да сложи под надзор растящите сметки за сила, приканват 15 страни членки в писмо, представено от Euronews . Документът бележи първия път, в който поддръжниците на така наречен газова шапка сплотяват сили в взаимна декларация за планове.

" Таванът на цените (...) е единствената мярка, която ще помогне на всяка страна членка да смекчи инфлационния напън, да ръководи упованията, да обезпечи рамка при положение на евентуални спирания на доставките и да ограничи спомагателните облаги в бранша “, се споделя в писмото, в което се твърди, че таванът на цените би трябвало да е " приоритет “ за Брюксел.

Документът е подписан от Белгия, България, Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания и е изпратен във вторник вечерта на еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон.

Медията отбелязва, че писмото е формирано в навечерието на идната в петък среща на енергийните министри на Европейски Съюз, които се чака да одобрят първичен пакет от три незабавни ограничения.

Призивите за ограничение на цената на вноса на газ в целия Европейски Съюз набраха мощ през последните седмици, откакто през август бе регистрирана рекордна стойност на цената на газа в размер на 346 евро за мегаватчас.

Цените последователно понижиха и към сегашния миг се движат под границата от 200 евро - съвсем пет пъти повече от равнищата отпреди година.

Страните, подкрепящи концепцията за газова шапка, считат, че Европейски Съюз - употребявайки лоста си като най-големия обединен пазар в света - би трябвало да наложи предел на цената, която е подготвен да заплати за вноса на газ.

За енергийния пазар на Блока, който страда от противоречие сред търсенето и предлагането, цените са по-високи спрямо тези за Азия и Съединени американски щати. Именно природният газ е определящ за крайната цена на електрическата енергия, макар производството на сила от по-евтини и екологични източници.

Чрез ограничение на цените на газа сметките за ток може да бъдат изкуствено лимитирани, настояват подписалите се страни.

" Енергийната рецесия, която стартира предходната есен, се утежни с течение на времето и в този момент предизвиква нетърпим инфлационен напън, който удря тежко нашите семейства и нашия бизнес “, се споделя в писмото.

15-те страни приканиха Европейската комисия да показа в началото предложение за горна граница на синьото гориво на министерската среща в петък и по-късно да създаде формален юридически текст за договаряния и утвърждение. В Комисията обаче има известни съмнения – към сегашния миг изпълнителният орган на Общността към момента изследва евентуалните опасности, произлизащи от сходно решение. Германия също се разгласи срещу предлагането.

" Ако Европейски Съюз вкара таван на цените, а всички останали консуматори по света не го създадат, тогава газът ще отиде при други консуматори и по този метод може да предизвикаме дефицит на газови доставки “, предизвести немският министър за Европа и климата Анна Люрман предходната седмица.

Норвегия, която тази година измести Русия като водещ снабдител на газ за Европейски Съюз, е отворена за разискване на по-ниски такси, само че е " скептична “ по отношение на определянето на необятен таван за цената на природния газ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР