Европейският съюз трябва да е силно ангажиран с борбата срещу

...
Европейският съюз трябва да е силно ангажиран с борбата срещу
Коментари Харесай

Радев натякна на комисията LIBE за провала на спецправосъдието

Европейският съюз би трябвало да е мощно зает с битката против корупцията и отстояването на правилата на демокрацията в България . Това съобщи президентът Румен Радев по време на среща на " Дондуков " 2 с членове от Мониторинговата група към (LIBE), чиято делегация е на работно посещаване у нас. В срещата присъединяване взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Теми на срещата бяха одобряването на върховенството на правото, проблемите с корупцията, както и всеобщите цивилен митинги предишното лято у нас.

По думи на Радев, когато младежите са на улицата и стачкуват всеобщо против корупцията, те чакат еднопосочна поддръжка от европейските институции. Според него в очите на младите българи Европейски Съюз е дирек на демокрацията и законността и когато липсва еднопосочна реакция на корупционните кавги, вярата се трансформира в отчаяние и води до емиграция на младите българи.
 Комисия в Екологичен потенциал: Има проблеми с българската прокуратура
Комисия в Екологичен потенциал: Има проблеми с българската прокуратура

Не мисля, че получихме всички отговори, които търсихме, съобщи София ин`т Велд

Президентът съобщи, че служебното държавно управление, следвайки правилата на бистрота, отчетност и отговорност, е пресякло редица порочни корупционни практики на предходното ръководство, с което се е върнала и вярата на хората, че корупцията може да бъде преборена. Той прикани за действителен ангажимент от европейските институции за одобряването на върховенството на закона у нас. Като образец президентът открои основаните след рекомендации на Европейската комисия , които вместо да доведат до ефикасни присъди в битката с корупцията по високите етажи на властта, се трансформират в инструмент за напън против политически и бизнес съперници.

Евродепутатите сложиха и тематиката за пасивността на прокуратурата по знакови корупционни кавги в България и в същото време показната интензивност в други случаи.

По думи на президента въпросът за нуждата от отчетност на основния прокурор и приемането на ефикасен механизъм за надзор на неговата работа е на дневен ред в обществото и поредно се повдига и в Народното събрание.
 Иван Гешев чака реакции от Европа, в случай че се закрие спецправосъдието
Иван Гешев чака реакции от Европа, в случай че се закрие спецправосъдието

И взрив на престъпността, сходно на 90-те години

Относно вицепрезидентът акцентира, че проблемите са свързани най-много с н епрозрачния метод на финансиране и разпределение на средства от изпълнителната власт. Йотова уточни като образец европейските фондове за информационни тактики, които са се употребявали в предишното и като инструмент за въздействие върху медиите. Според нея би трябвало да се намерения за законодателни промени, които да препятстват сходни злоупотреби.

От своя страна ръководителят на делегацията от Европейския парламент София ин `т Велд изрази усещането си, че проблемите у нас са доста, само че вижда решителност това да се промени. По думите ѝ " корупцията е отровна " и членовете на комисията LIBE имат упоритостта да допринесат за решаването на този проблем.

София ин `т Велд изрази вяра идващото българско държавно управление да бъде устойчиво и да се стреми към действителни промени.

Евродепутатът Клеър Дейли пък показа наблюденията си, че в България еврофондовете са съсредоточени в малко на брой богати хора . Тя уточни, че е посетила страната ни няколко пъти по време на всеобщите митинги предишното лято и изрази отчаяние, че Европейска комисия не се е намесила.
 85% от българите
85% от българите " за " обвързването на евросредствата с върховенството на закона

Близо половината ни сънародници обаче се съмняват в вярното разходване на средствата по Плана за възстановяване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР