Европейският съюз сключи споразумение за прилагане на договорените на международно

...
Европейският съюз сключи споразумение за прилагане на договорените на международно
Коментари Харесай

ЕС прилага по-строги правила в банковия сектор

Европейският съюз подписа съглашение за използване на контрактуваните на интернационално ниво банкови промени, които имат за цел да предотвратят повтаряне на финансовата рецесия от 2008 година, съобщи Агенция Франс Прес.


Европейската комисия предложи за първи път закона за банките през октомври 2021 година, само че откакто при започване на тази година сривът на кредитори в Съединени американски щати провокира разтърсвания на пазара, вниманието беше ориентирано към този развой в още по-голяма степен.

Проектозаконът е интерпретацията на Европейския съюз на промените Базел III на интернационалните стандарти за това по какъв начин банките правят оценка кредитните и пазарните опасности.

Те включват разпореждания за това, че банките би трябвало да разполагат с подобаващ капитал и ликвидност.

Правилата ще се ползват от 1 януари 2025 година, две години по-късно от крайния период 2023 година, контрактуван в границите на промените.

Преговарящите от Европейския съвет, който съставлява 27-те страни членки, и Европейския парламент реализираха краткотрайно единодушие по разпоредбите.

" Това е значима стъпка напред, която ще помогне да се подсигурява, че европейските банки могат да продължат да работят и в светлината на външни разтърсвания, рецесии или бедствия ", съобщи шведският министър на финансите Елизабет Свантесон.

Европейски Съюз е първата огромна мощ, която ползва окончателните детайли на промените, изпреварвайки други страни, в това число Съединени американски щати.

Но блокът упорства разпоредбите му да регистрират " съответните условия " на европейските банки, които разчитат в по-голяма степен на нискорискови жилищни заеми, в сравнение с американските им сътрудници.

Проектозаконът също по този начин изисква от банките да оповестяват експозицията си към криптоактиви, които включват криптовалути като биткойн и етериум, както и повече бистрота във връзка с рисковете за устойчивостта, в това число финансирането на планове за изкопаеми горива.

Сделката планува, че банковите ръководители би трябвало да бъдат считани за " подобаващи и изрядни " според рамка за оценка на пригодността на лицата.

Комисарят на Европейски Съюз по финансовите услуги Мейрид Макгинес също приветства съглашението, като настоя, че разпоредбите ще подсигуряват, че " банковият бранш на Европейски Съюз е подобаващ за бъдещето ".

Сътресенията през март започнаха, когато Silvergate Bank, Silicon Valley Bank и Signature Bank в Съединени американски щати банкрутираха в бърза поредност, а страховете на пазарите доведоха до насилственото усвояване от страна на водещата швейцарска банка UBS на някогашния ѝ съперник Credit Suisse. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР