Европейският съюз ще въведе данък за дигиталните гиганти като Гугъл

...
Европейският съюз ще въведе данък за дигиталните гиганти като Гугъл
Коментари Харесай

ЕС ще въведе данък за дигиталните гиганти, ако ОИСР не успее, заяви еврокомисар

Европейският съюз ще вкара налог за цифровите колоси като " Google " (Google) и " Амазон " (Amazon), в случай че страните членки на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) не съумеят да реализират консенсус, съобщи европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон, представен от " Ройтерс ".

Бретон акцентира, че в случай че не се реализира съглашение, казусът ще бъде прегледан на ниво Европейска комисия. Европейски Съюз ще вземе ответни ограничения, в случай че Вашингтон усили митата за вноса на френски артикули, както заплаши президентът Доналд Тръмп, добави еврокомисарят.

Идеята за облагане на мултинационалните колоси разделя Съединени американски щати и европейските страни, изключително Франция, която си навлече гнева на Вашингтон, въвеждайки личен налог.

Облагането на огромните цифрови компании ще бъде разисквано на следващия ден от американския държавен глава и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отвън формалната стратегия на Световния стопански конгрес в Давос.

В изявление за Ел Се И (LCI) френският министър на стопанската система и финансите Брюно Льо Мер изрази вяра да бъде реализирано съглашение до сряда, 22 януари, съобщи " Франс прес ". Той призна, че договарянията със Съединени американски щати за цифровия налог са доста сложни и към момента не е реализирано съглашение за отбягване на глобите, които могат да бъдат оповестени в сряда.

В отговор на френския цифров данък за огромните интернет компании Вашингтон заплаши да вкара спомагателни мита до 100 % за някои емблематични френски артикули на обща стойност 2.4 милиарда $.

" Това ще бъде ужасяващ удар за френското лозарство и винарство ", сподели френският министър, който уточни, че е прекарал съвсем целия уикенд да договаря, а довечера ще има нов диалог с американския си сътрудник Стивън Мнучин.

Льо Мер обаче отговори, че няма да отстъпи и да понижи въведената от 1 януари 2019 година ставка от 3 % върху оборота на цифровите колоси във Франция. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР