Европейският съюз ще спре помощ от 100 милиона евро за

...
Европейският съюз ще спре помощ от 100 милиона евро за
Коментари Харесай

ЕС блокира помощ от €100 млн. за Молдова: демокрацията е в опасност

Европейският съюз ще спре помощ от 100 милиона евро за Молдова заради опасения за демокрацията и поради бавния ритъм на промените в страната, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Ръководителят на делегацията на Европейски Съюз в Молдова Петер Михалко сподели през днешния ден, че средствата ще бъдат замразени частично вследствие на кметските избори в молдовската столица през юни, които бяха оповестени за недействителни.

Михалко прикани също молдовските управляващи да се борят с корупцията и подробно да проверяват изгубването на 1 милиард $ от банките на страната преди парламентарните избори през 2014 година Той дефинира парламентарните избори следващата година като " значима инспекция " за Молдова, която ще получи замразените финанси, в случай че реализира прогрес.

През 2014 година Кишинев подписа с Европейски Съюз съглашение за асоцииране - първата стъпка към участие в съюза.

На многохиляден протест последователите на социалистите в Кишинев демонстрираха: болшинството от популацията, избрало през 2016 година за президент Игор Додон, в този момент желае да му даде необятни пълномощия, с цел да извърши обещанията си. Главното измежду тях е възобновяване на стратегическото партньорство с Русия, интеграция в Евразийския стопански съюз, одобряване на неутралния статут на страната. Това сподели пред " Независимая газета " депутатът от молдовския парламент Фьодор Гагауз. Социалистите дават обещание да трансформират парламентарната република в президентска. Според политолога Аркадий Барбарошие вследствие на това Додон желае да стане " молдовският Путин ", писа през вчерашния ден Светлана Гамова от съветското издание.

На фотографията: Президентът Игор Додон и брачната половинка му Галина
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР