Европейският съюз ще спре напълно доставките на руски суров петрол

...
Европейският съюз ще спре напълно доставките на руски суров петрол
Коментари Харесай

Европейската комисия предлага пълна забрана на руския петрол в ЕС до края на годината

Европейският съюз ще спре изцяло доставките на съветски недопечен нефт и други рафинирани петролни артикули до края на годината. Това предложи в сряда председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент в Страсбург.

Предложението е част от шести пакет от наказания против Москва, наложени в резултат на съветската инвазия в Украйна, почнала на 24 февруари.

За да влезе в действие, предлагането изисква утвърждение от всички 27 страни членки. Фон дер Лайен не загатва изключения в възбраната. Словакия и Унгария към този момент оповестиха, че няма да поддържат ембаргото, защото са прекомерно подвластни от съветския импорт на нефт.

"Ще прекратим доставките на недопечен нефт в границите на шест месеца и на рафинирани петролни артикули до края на годината ", сподели Фон дер Лайен. "Това ще бъде цялостна възбрана за импорт на целия съветски нефт, морски и тръбопроводен, недопечен и пречистен ", добави тя.

"Няма да е елементарно. Някои членки са мощно подвластни от съветския нефт. Но ние просто ще би трябвало да работим върху това ", сподели още председателката на Комисията.

Сред предложенията на Европейска комисия е също изключването на Сбербанк, най-голямата съветска банка, от интернационалната система за разплащания SWIFT. Предвижда се и възбрана на три съветски държавни радио и телевизионни оператори.

"Няма да им е разрешено да популяризират наличието си в Европейския съюз под каквато и да е форма, по кабел, по спътник, в интернет или през мобилни приложения ", сподели още Фон дер Лайен. Тя дефинира телевизионните канали като "рупорори, които усилват нападателно лъжите и пропагандата на (руския президент Владимир) Путин ".

Друга мярка, планувана в предлагането, е пакет от помощни средства, с които да се подкрепи възобновяване на Украйна след края на войната.

„ Този пакет би трябвало да донесе големи вложения, с цел да отговори на потребностите и нужните промени “, сподели фон дер Лайен. „ В последна сметка това ще проправи пътя за бъдещето на Украйна в Европейския съюз “, добави тя.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР