Европейският съюз ще продължи със законодателната процедура по приемането на

...
Европейският съюз ще продължи със законодателната процедура по приемането на
Коментари Харесай

ЕС продължава по миграцията, въпреки ветото на Полша и Унгария

Европейският съюз ще продължи със законодателната процедура по приемането на пакта за миграцията и убежището, макар опозицията на Полша и Унгария, които блокираха приемането на изводи по миграцията от европейските водачи в петък.

Според ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел възраженията на двете страни са свързани по-скоро с метода, определен за решение - квалифицирано болшинство вместо единогласие, в сравнение с със наличието на заключенията.

Европейски Съюз не се нуждае от единогласие по въпросите за миграцията и може да продължи договарянията с Европейския парламент.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи в петък, че разчита законодателството да бъде признато дефинитивно до края на годината. То е един от целите на испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което стартира в събота.

 Испания чака договорката за миграцията на Европейски Съюз да бъде приключена до края на годината Испания чака договорката за миграцията на Европейски Съюз да бъде приключена до края на годината

Европейската комисия предложи ново законодателство за миграцията и убежището след огромната миграционна вълна през 2015 година, само че до момента то беше блокирано в Съвета на Европейски Съюз.

Шведското председателство обаче съумя да реализира компромис по до момента недоговорените наставления при започване на юни, даже по най-спорния въпрос - какво да се прави с незаконните мигранти по външните граници на Съюза. Според него те ще бъдат наложително разселвани от граничните страни във вътрешността, като страните, които не желаят да ги одобряват, ще заплащат по 20 хиляди евро на отхвърлен мигрант, с цел да бъде той изискан в граничната страна, в която първо е дошъл.

 След осем години разногласия Европейски Съюз се контракти за приема на мигранти, България се въздържа След осем години разногласия Европейски Съюз се контракти за приема на мигранти, България се въздържа

" Миграцията е европейско предизвикателство, което изисква европейски отговор ", се споделя в заключенията на Съвета, които излязоха от името на неговия ръководител, а не на институцията, поради задължението да бъдат признати единомислещо.

Мишел обаче акцентира, че останалите 25 страни стоят зад тях.

В документа се отбелязва, че Унгария и Полша упорстват разпределението на противозаконните мигранти да е непринудено, а въпросите за миграцията - да се вземат решение единомислещо от всички членове на Европейски Съюз. В заключенията се споделя още, че двете страни упорстват " всички форми на взаимност да се смятат за еднообразно годни и да не служат като евентуален привлекателен фактор за противозаконна миграция ".

 Полша упрекна Европейски Съюз, че не оказва помощ задоволително за справяне с миграцията Полша упрекна Европейски Съюз, че не оказва помощ задоволително за справяне с миграцията

Унгарският министър председател Виктор Орбан от дълго време твърди, че като дава късмет на противозаконните мигранти да се придвижат до по-богатите страни навътре в Европейски Съюз, Брюксел в действителност предизвиква мигрантите да потеглят към Европа.

Италианският министър председател Джорджа Мелони сподели след края на срещата на водачите, че Орбан и полския министър председател Матеуш Моравецки нямат възражения против така наречен " външно измерение " на казуса с миграцията, под което Европейски Съюз схваща диалозите с страните, които са генератор на мигранти за даването им на финансова и друга помощ, тъй че да им основават претовареност на място.

Европейски Съюз неотдавна предложи такова съдействие на Тунис, което е подготвен да поддържа с повече от 1 милиард евро помощ в подмяна на по-добър граничен надзор и ограничения против контрабандата на хора.

Комисията обмисля до 900 милиона евро макрофинансова помощ и " като незабавна стъпка бихме могли да предоставим до 150 милиона евро бюджетна поддръжка тъкмо в този момент ", сподели фон дер Лайен при започване на юни, когато с министър председателите на Италия Мелони и на Нидерландия Марк Рюте посети Тунис.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР