Европейският съюз ще прехвърли на Полша тази година първите 5

...
Европейският съюз ще прехвърли на Полша тази година първите 5
Коментари Харесай

Полша получава 5 млрд. евро коледен подарък от ЕС

Европейският съюз ще трансферира на Полша тази година първите 5 милиарда евро финансова помощ, която до момента беше замразена заради оттегляне от демокрацията. Това съобщи новият министър-председател на страната Доналд Туск, представен от " Ройтерс ".

Той даде обещание да възвърне върховенството на закона в най-голямата източна страна в Европейски Съюз, откакто смъкна от власт националистическата партия " Право и правдивост " (ПиС), която водеше яростни борби със Съюза в продължение на съвсем десетилетие за демократични права.

" Приветствам Вашия ангажимент да поставите върховенството на закона преди всичко в дневния ред на Вашето държавно управление ", съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след среща с Туск в Брюксел.

При оповестяването на първия трансфер - който идва в границите на стратегия на Европейски Съюз за подкрепяне на енергийния преход от изкопаеми горива и е освободен от нормалните условия на блока за господство на закона - Фон дер Лайен увери, че ще бъдат отпуснати още средства, когато Полша възвърне самостоятелната правосъдна система.

" Ще би трябвало да наваксаме изгубеното време ", акцентира тя.

Шефът на Европейска комисия приветства задачата на Варшава да се причисли към Европейската прокуратура на Европейски Съюз - нещо, което ПиС отхвърли да направи.

Приветствайки това, за което Туск се пошегува, че е коледен подарък от Европейскта комисия, той съобщи, че Полша ще възвърне демократичните институции и ще играе по-активна роля в Европа - друга смяна, следена във Варшава след години на задълбочаваща се изолираност на ПиС.

" Следва продължение ", написа Туск в обществените мрежи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР