Европейският съюз ще прехвърли на Полша тази година първите 5

...
Европейският съюз ще прехвърли на Полша тази година първите 5
Коментари Харесай

Полша получава 5 млрд. евро коледен подарък от ЕС

Европейският съюз ще трансферира на Полша тази година първите 5 милиарда евро финансова помощ, която до момента беше замразена заради оттегляне от демокрацията. Това съобщи на страната Доналд Туск, представен от " Ройтерс ".

Той даде обещание да възвърне върховенството на закона в най-голямата източна страна в Европейски Съюз, откакто смъкна от власт националистическата партия " Право и правдивост " (ПиС), която водеше яростни борби със Съюза в продължение на съвсем десетилетие за демократични права.

" Приветствам Вашия ангажимент да поставите върховенството на закона преди всичко в дневния ред на Вашето държавно управление ", съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след среща с Туск в Брюксел.
 Доналд Туск постави клетва като министър председател на Полша
Доналд Туск постави клетва като министър председател на Полша

Управлението му дава очаквания за по-гладки връзки с останалата част от Европейски Съюз

При оповестяването на първия трансфер - който идва в границите на стратегия на Европейски Съюз за подкрепяне на енергийния преход от изкопаеми горива и е освободен от нормалните условия на блока за господство на закона - Фон дер Лайен увери, че ще бъдат отпуснати още средства, когато Полша възвърне самостоятелната правосъдна система.

" Ще би трябвало да наваксаме изгубеното време ", акцентира тя.
 Съдът на Европейски Съюз понижи на половина санкцията за Полша поради правосъдната промяна
Съдът на Европейски Съюз понижи на половина санкцията за Полша поради правосъдната промяна

Варшава към този момент ще би трябвало да заплаща по 500 000 евро дневно

Шефът на Европейска комисия приветства задачата на Варшава да се причисли към Европейската прокуратура на Европейски Съюз - нещо, което ПиС отхвърли да направи.

Приветствайки това, за което Туск се пошегува, че е  коледен подарък от Европейскта комисия, той съобщи, че Полша ще възвърне демократичните институции и ще играе по-активна роля в Европа - друга смяна, следена във Варшава след години на

" Следва продължение ", написа Туск в обществените мрежи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР