Европейският съюз ще предостави на Украйна помощ за преодоляване на

...
Европейският съюз ще предостави на Украйна помощ за преодоляване на
Коментари Харесай

ЕК за пожара край Чернобил: Няма радиация, няма нужда и от излишен шум

Европейският съюз ще даде на Украйна помощ за превъзмогване на вредите от пожара край Чернобилската зона. Европейска комисия ще се включи и в комплексната поддръжка на противопожарната защита в региона. Радваме се, че нещата са под надзор и няма никаква опасност за хората.
Това е декларира еврокомисарят по Управление на рецесии Янез Ленарчич във вторник след диалога си с посланика на Киев в Белгия Николай Точицкий.

Радвам се, че всичко е под надзор. Ес следи и ще следи и отсега нататък противопожарната защита в региона. Ще има постоянно мониторинг на въздуха.

Мониторинг и в този момент се организира благодарение на Системата за реагиране при изключителни обстановки Copernicus към Еврокомисията. По данни на тази система пожарът в гората край Чернобил е избухнал на 32 април, а за него украинските управляващи са съобщили публично на 4 април.

В момента пожарните отряди унищожават последните точки на огъня, само че като цяла обстановката е овладяна. Радиация няма.

До момента няма повишаване на нормалния радиационен декор. Радиационната обстановка е под надзор, - изрично е Министерството на изключителните обстановки на Русия, което следи и замерва въздуха от първия ден на пожара. Според специалистите са останали 4 последни точки, които сега се обработват и нещата в региона ще се възстановяват.

Световните организации разясняват, че зоната към Чернобил е под непрекъснат мониторинг и надзор от интернационалните институти и организации.

Няма никаква заплаха за България. Необяснимо е решението да се дава среднощен брифинг и да се хвърля в суматоха популацията. Когато властта концентрира вниманието по подобен метод – мравката се трансформира в слон, обявиха пред Фрог нюз български специалисти.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР