Европейският съюз ще поиска от Полша да плати около 70

...
Европейският съюз ще поиска от Полша да плати около 70
Коментари Харесай

ЕС ще настоява Полша да плати глоби за 70 млн. евро

Европейският съюз ще изиска от Полша да заплати към 70 млн. евро санкции за това, че не е премахнала противоречив детайл от правосъдната си система, оповестиха източници на „ Ройтерс “.

Говорител на Европейската комисия публично удостовери на конференция през днешния ден, че е получено пояснение от Полша по отношение на проблема, считан за една от многото борби на блока с Варшава във връзка с демократичните стандарти.

„ Европейски Съюз има способи да подсигурява заплащането на дължимите санкции от Полша “, разясни представителят. Посоченият краен период за това държавното управление да заяви пред Комисията по кое време възнамерява да разпусне дисциплинарната гилдия на своя Върховен съд бе 11 януари.

Варшава към този момент отхвърли да се вслуша в решението на Съда на Европейски Съюз в Люксембург, който през октомври 2021 година постанови, че Полша би трябвало да заплаща на Европейска комисия наказателна клауза в размер на 1 млн. евро всеки ден поради проблема.

Двама източници от Комисията са споделили пред „ Ройтерс “, че е получено писмо на полски и то би трябвало да бъде преведено, преди да бъде направен формален отговор. Ако Комисията не бъде задоволена, до Варшава ще бъде изпратена фактура с 45-дневен период за заплащане. Дотогава съгласно един от източниците санкцията ще възлиза на към 70 млн. евро. Той добави, че така наречен „ апел за заплащане “ ще бъде изпратен доста скоро.

Попитан за случая предходната седмица, зам.-министърът на правораздаването на Полша упрекна Европейски Съюз, че насочва „ противозаконни претенции “ към неговата страна и тя няма да се поддаде на „ изнудване “.

Управляващата партия „ Право и правдивост “ вкара нова система за съдиите през 2017 година, която беше част от цялостна правосъдна промяна, необятно осъждана като подкопаваща независимостта на съдилищата и съдиите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР