Европейският съюз ще отдели повече пари за справяне с незаконната

...
Европейският съюз ще отдели повече пари за справяне с незаконната
Коментари Харесай

Европа засега не дава пари за ограда по границите си

Европейският съюз ще отдели повече пари за справяне с противозаконната миграция и ще промени шенгенските правила, с цел да понижи миграционния напън, който част от членките му изпитват по границите си с Беларус. Това взеха решение европейските водачи във втория ден от срещата си в Брюксел.

Президентът на Литва Гитанас Науседас съобщи преди петъчното съвещание, че " би трябвало да приказваме за ограда, за физическа преграда, която ще е нужна като краткосрочна мярка ", в случай че се появи огромен приток на мигранти, с които граничарите няма да могат да се оправят.

Литва е една от страните по източната граница на Европейски Съюз, които от лятото са подложени на мощен напън от противозаконни мигранти, идващи от Беларус.

Европейски Съюз счита това за хибридна офанзива от режима на Александър Лукашенко и приготвя ограничение на визите за представители на държавните институции и близки до властта компании.

Но Науседас предизвести, че офанзивата от Минск, която беше провокирана от икономическите наказания на Европейски Съюз, въведени при започване на лятото, " продължава и се ускорява ", като режимът на Лукашенко отстранява визите за нови страни, от които да притегля мигранти, с цел да ги изпраща на европейска територия.

" Никой не знае какво ще се случи на следващия ден. Може би ще има три, четири, пет хиляди мигранти, които ще останат на границата едновременно или ще се пробват да преминат границата на разнообразни места... Трябва да сме решителни. Трябват решения, трябват дейности, и допустимо най-бързо ", сподели Науседас.

Европейските водачи поръчаха на Еврокомисията да предложи промени в шенгенските правила и спомагателни ограничения при проведени офанзиви против европейските граници, както и да подсигуряват финансиране, с което да оказват помощ за подсилване на външните граници.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обаче сподели, че пари за ограда няма да има: " Бях доста ясна, Европейската комисия и в Европейския парламент от години са на позицията, че няма да има финансиране за бодлива тел и стени ", сподели тя.

На 8 октомври. Писмото беше подписано от България, Чехия, Дания, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Латвия, Полша и Словакия, Австрия и Кипър.

" Последните месеци демонстрираха, че натискът на миграцията не отслабва. Всъщност той още веднъж се усилва ", сподели новият канцлер на Австрия Александър Шаленберг.

Подкрепяйки апела на Литва за финансиране от Европейски Съюз за твърда гранична инфраструктура като дронове или огради, той сподели, че стягането на контрола по външните граници на Европейски Съюз е от значително значение.

Само към 5100 мигранти са пристигнали през Средиземно море до момента тази година, демонстрират данните на Организация на обединените нации. В същото време Еврокомисията заяви за най-малко 6000 противозаконни мигранти, влезнали в Европейски Съюз през Литва и Полша. От началото на годината през всички външни граници на Европейски Съюз са влезнали съвсем 134 хиляди противозаконни мигранти, което е с 50% повече от за първите девет месеца на 2019 година

Литва и Полша започнаха да подвигат телени заграждения по границите си с Беларус със лични средства и с утвърждението на Европейската комисия. Оттам обаче споделят, че европейското финансиране може да отиде за интегрирани решения за възстановяване на защитата на границата като системи за наблюдаване и термограници, само че не и за ограда.

" Никой не знае какво ще се случи на следващия ден. Може би ще има три, четири, пет хиляди мигранти, които ще останат на границата едновременно или ще се пробват да преминат границата на разнообразни места... Трябва да сме решителни ", сподели той.

Настояването за общи старания за укрепване на външните граници не се споделя от всички. Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел и белгийският му сътрудник Александър де Кру, разясниха, че европейските страни би трябвало да изпълнят интернационалните си отговорности към търсещите леговище, вместо да употребяват противозаконни способи, в това число изтикване назад на мигрантите отвън европейска територия.

" Тези хора не се третират съответно, също и от разнообразни европейски страни. Трябва да намерим верния баланс ", сподели Бетел.

Той съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да приказва както с Минск, по този начин и с Москва, с цел да откри решение, вместо да постанова повече наказания.

Засега Европейски Съюз ЕС ще продължи да противодейства на продължаващата хибридна офанзива, подхваната от Беларус
режим, в това число посредством приемане на спомагателни ограничаващи ограничения против физически и юридически лица
субекти, взеха решение европейските водачи. В понеделник външните министри от Европейски Съюз приказваха и за възбрана на полетите на беларуската самолетна компания " Белавия ".

Еврокомисията беше натоварена незабавно да показа оферти и да активизира финансиране за дейности по всички миграционни направления.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР