Европейският съюз ще ореже част от предприсъединителните фондове, предназначени за

...
Европейският съюз ще ореже част от предприсъединителните фондове, предназначени за
Коментари Харесай

ЕС реже 25% от парите за Турция

Европейският съюз ще ореже част от предприсъединителните фондове, предопределени за Турция, което отразява все по-влошаващите се връзки с Анкара, само че въпреки всичко отказвайки се да постави завършек на кандидатурата за участие на Турция, която към момента преглежда като стратегически сътрудник, отбелязва " Ройтерс ".

Европейският съюз върви по фино въже в продължение на месеци във връзка с Турция, ядосан от репресиите на президента Реджеп Тайип Ердоган против критиците си след несполучливия прелом през предходната година, само че е подвластен от Анкара за ограничението на притока на мигранти към Европа, както и за битката против терористите и екстремистите в Сирия.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочи, че Общността е постигнала договореност по време на двудневната среща на върха в Брюксел да ореже или да пренасочи част от 4,4-те милиарда евро, които Анкара трябваше да получи като част от договарянията за присъединение в интервала 2014-2020 година

" Беше значима полемика. Ние желаеме да държим вратата отворена за Анкара, само че актуалната действителност в Турция прави това мъчно ", разяснява Туск на конференция в Брюксел след приключването на срещата на върха.

Отношенията сред Германия и Турция се утежниха изключително, а канцлерът Ангела Меркел прикани предишния месец за по-твърда позиция във връзка с Анкара, до момента в който водеше предизборната си акция за преизбиране.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР