Европейският съюз ще наложи нови икономически санкции срещу Беларус заради

...
Коментари Харесай

ЕС ще наложи нови икономически санкции на Беларус заради ареста на журналист

Европейският съюз ще наложи нови стопански наказания против Беларус поради отклоняването и приземяването на пътнически аероплан по разпореждане на президента Александър Лукашенко, с цел да бъде задържан опозиционен публицист, и ще затвори въздушното си пространство за самолетни компании от страната. Това се договориха евролидерите на състоялия се в понеделник вечерта Европейски съвет, на който реакцията на събитията от Минск беше с приоритет.

В неделя поради хипотетична бомбена опасност. Експлозиви в самолета не бяха бяха открити, само че вместо това беше арестуван беларуския публицист Роман Протасевич, който беше на борда. Той е деятел и съосновател на платформата Nexta.
Решенията
Лидерите на Европейски Съюз са безапелационни, че Протасевич неотложно би трябвало да бъде освободен дружно с приятелката си София Сапега и свободата на придвижване да им бъде обезпечена. Те приканиха Международната организация за гражданска авиация (ИКАО, организация на Организация на обединените нации за планирането и развиването на въздушния транспорт) да проверява " невиждания и недопустим " случай, наименуван от някои страни " държавен тероризъм ".

Европейски самолетни компании от Нидерландия, балтийските страни и други към този момент стопираха да летят над Беларус, а ИКАО свика незабавна среща на управлението си в четвъртък, с цел да бъде разисквана обстановката.

Европейският съвет разпореди на висшия представител на Европейски Съюз по въшната политика Жозеп Борел да предложи стопански наказания против Беларус. Европейските водачи упорстват още EC дa зaтвopи въздyшнoтo cи пpocтpaнcтвo зa aвиoкомпании от Бeлapyc, ĸaĸтo и дa бъдe oтpязaн достъпа им дo лeтищaтa в съюза. Te нacтoявaт cъщo по този начин eвpoпeйcĸитe aвиoпpeвoзвaчи дa избягвaт пoлeти нaд Бeлapyc.

" C двe дyми, ниe нямa дa тoлepиpaмe oпититe дa ce игpae нa pycĸa pyлeтĸa c живoтa нa нeвинни цивилни гpaждaни. Toвa, ĸoeтo ce cлyчи, e нeпpиeмливo ", зaяви пpeдceдaтeлят нa Eвpoпeйcĸия cъвeт Шapл Mишeл.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР