Европейският съюз ще изготви списък с нови санкции срещу Турция

...
Европейският съюз ще изготви списък с нови санкции срещу Турция
Коментари Харесай

ЕС заплаши Турция с нови санкции, ако Анкара не се върне на масата на преговори

Европейският съюз ще изготви лист с нови наказания против Турция в края на септември, в случай че Анкара не се върне на масата за договаряния за разрешаване на териториален спор с Гърция и Кипър, оповестиха средиземноморските страни от Европейски Съюз (EuroMed7), които организират среща на остров Корсика по покана на френския президент Еманюел Макрон, съобщи Ройтерс.

Напрежението сред Европейски Съюз и членката на НАТО Турция се разпали, откакто Анкара изпрати изследователски транспортен съд, който да очертае вероятните вероятности за сондиране на петрол и газ в разнообразни елементи на Източното Средиземноморие, на територии, за които претендират и Гърция и Кипър.

Седемте членове на Европейски Съюз от средиземноморския басейн обявиха в взаимно официално съобщение, че още веднъж удостоверяват тяхната "пълна поддръжка и взаимност с Кипър и Гърция в лицето на многократните нарушавания на техния суверенитет, както и конфронтационните дейности от страна на Турция ".

"Ние удостоверяваме, че при липса на прогрес в ангажирането на Турция с разговор и в случай че Анкара не приключи едностранните си действия, Европейски Съюз е подготвен да създаде лист с спомагателни ограничаващи ограничения, които могат да бъдат разисквани на Европейския съвет на 24-25 септември ".

По време на конференция в края на срещата на върха френският президент Еманюел Макрон сподели, че желаната алтернатива към момента е да се възвърне разговорът с Турция. "Ние не сме наивни, само че желаеме да се ангажираме още веднъж добросъвестно с подобен разговор ", сподели той.

Заедно с Макрон, гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис съобщи, че Анкара към момента има време да завърши дейностите си за изследване в недемаркирани морски зони преди срещата на върха на Европейски Съюз по-късно този месец.

"Ще предотвратим опита на Турция да раздели Европа ", сподели той и добави, че Гърция извършва своя дълг в отбраната на границите на Европейски Съюз и чака в подмяна европейска взаимност.

Турското външно министерство отговори на изказванията на френския президент Еманюел Макрон и уточни, че "тези изказвания са единствено отражение на персоналната уязвимост и обезсърчение на Макрон ", съобщи Анадолската организация.

„ Френският президент Макрон, следвайки остарял колониален инстикт, още веднъж направи арогантни изказвания и се опита да дава назидателни уроци. Всъщност неговите изказвания са отражение на неговата уязвимост и отчаянието, в която е изпаднал”, се споделя в изказването, в което се споделя още, че "измина времето, когато Франция можеше да прави каквото си желае по света ".

„ Турция и нашия президент са яростно атакувани от Макрон. Нашият президент е един от водачите, който беше определен на поста си с най-голяма поддръжка от гласоподавателите в Европа и постоянно е черпил мощ от турския народ. Турският народ и държавно управление постоянно са били и ще бъдат единни в лицето на сходни атаки”, се споделя в изказването.

Според Анадолската организация в изказването се акцентира, че „ Макрон не е човек, който може да дефинира морските граници в Средиземноморието или в който и да е различен район по света “, добавяйки, че „ Франция би трябвало да бъде последовател на разговора и споразуменията, а не да се занимава със сляпата поддръжка за Гърция и Южен Кипър, които с едностранни провокативни стъпки направиха Европейски Съюз пленник на своите тесногръди и недалновидни ползи ", добавя БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР