Европейският съюз се подготвя да одобри отлагане на Брекзит до

...
Европейският съюз се подготвя да одобри отлагане на Брекзит до
Коментари Харесай

ЕС се готви да даде три месеца отсрочка на Брекзит

Европейският съюз се приготвя да утвърди отсрочване на Брекзит до 31 януари 2020 година с алтернатива Англия да напусне по-рано, в случай че договорката бъде утвърдена. Това стана известно от изтекла чернова на документ, забелязана от " Гардиън ".

Въпреки възраженията нафренското държавно управление, с документа, който се чака да бъде признат през днешния ден, Европейски Съюз ще отстъпи пред английската молба за нова пролонгация. Англия ще може да напусне в първия ден на месеца след ратификацията на договорката.

Вариантът за Брекзит без договорка на 31 октомври е изключен. Именно това бе изискването на опозиционни партийни водачи във Англия, с цел да се съгласят с предварителни избори.

Според декларация на Европейски Съюз, прикачена към плана на съглашението, блокът няма да предоговаря съглашението за отдръпването. Освен това Англия има " задължението " да номинира претендент за еврокомисар. Премиерът Борис Джонсън преди този момент съобщи, че няма да предложи претендент.

През уикенда ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск води интензивни полемики с водачите на Европейски Съюз. Посланиците на страните членки се срещат през днешния ден сутринта.

Туск желае да избегне изключителна среща на водачите в Брюксел за разискване на въпроса и избира да реализира единомислещо единодушие посредством писмена процедура. Сега наподобява той е съумял да убеди Франция, че тримесечно удължавана ще помогне Европейски Съюз да не бъде замесен във вътрешната борба във Англия.

Според източник, непосредствен до френския президент Еманюел Макрон, една от аргументите, убедили през уикенда Париж да се откаже от възраженията си против нова пролонгация до три месеца, е била доста по-вероятната вероятност за нови избори, подкрепени от няколко партии, в това число либерладемократите и Шотландската национална партия.

Това удължение трябваше да бъде контрактувано още в петък, само че тогава само френският дипломат бе срещу.

Очаква се през днешния ден английските депутати да вземат решение по предлагането на Борис Джонсън за предварителни избори, заяви Би Би Си. Не е ясно какъв брой са огромни възможностите задоволително депутати да поддържат предлагането, което се нуждае от поддръжка от две трети в Камарата на общините, тъй като лейбъристите към момента не са оповестили по какъв начин ще гласоподават.

Миналата седмица Джонсън съобщи, че желае страната да гласоподава на изключителни парламентарни избори на 12 декември. " Ройтерс " цитира негово писмо до водача на опозицията Джеръми Корбин, в което изяснява, че в случай че Европейски Съюз се съгласи на отсрочване на Брекзит до 31 януари, той ще се опита да прокара договорката си до 6 ноември. " Ако депутатите откровено желаят повече време да проучат тази прелестна договорка, ще го получат, само че би трябвало да се съгласят на парламентарни избори на 12 декември. Това е методът да продължим напред ", сподели Джонсън в телевизионно послание.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (790)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР