Европейският съюз се готви за потенциална бежанска вълна в случай

...
Европейският съюз се готви за потенциална бежанска вълна в случай
Коментари Харесай

Конфликтът Русия-Украйна: Европа се подготвя за евентуална бежанска вълна


Европейският съюз се готви за евентуална бежанска вълна при положение на пълномащабен спор сред Русия и Украйна.

Според разнообразни оценки, в случай че се стигне до война – към Европейския съюз могат да се насочат сред 20 хиляди и над 1 млн. украинци. Предупреждението насочи през днешния ден заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

В Брюксел се съживиха спомените за бежанската вълна при Югославските войни през 90-те години. За съпоставяне, 2014 година, когато Русия окупира Крим, Украйна напуснаха към 1,5 млн. души.

Латвия готви мрежа от бежански центрове по източната си граница. Румъния също обмисля такива. Унгария разгласи, че може да поеме няколко десетки хиляди украинци, а доста градове в Източна Полша към този момент вършат описи с места за краткотрайно настаняване.

„ Що се отнася до сигурната рецесия при положение на нахлуване, желая да подчертая, че сме подготвени да помогнем на всички, на които се наложи да изоставен Украйна “, съобщи Мариуш Блашчак, министър на защитата на Полша.

След диалозите си в Брюксел огромна част от евролидерите, измежду които и българският министър председател Кирил Петков, се насочиха към Мюнхен за Конференцията по сигурността. Очаква се руско-украинската рецесия още веднъж да е водеща тематика. На форума ще приказва и украинският президент. Русия обаче отхвърли присъединяване.

„ Много скърбя, че съветското държавно управление реши да не употребява опцията да изясни съветската позиция в тази зала. Канцлерът Шолц сподели в Москва, че е наш дълг да работим за предотвратяването на огромна война. Е, да се захващаме за работа “, уточни Волфганг Ишинге, ръководител на Мюнхенската конференция по сигурността.

По-късно през днешния ден американският президент Джо Байдън още веднъж събира на спешна онлайн среща водачите на Германия, Франция, Италия, Полша, Румъния, Англия и Канада, както и представители на Евросъюза и НАТО.

Стана ясно също, че американският държавен секретар Антъни Блинкен, който сега е в Мюнхен, ще се срещне с съветския си сътрудник Сергей Лавров идната седмица някъде в Европа, в случай че „ до тогава не стартира съветска инвазия “.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР