Европейският съюз се готви да инвестира в общи проекти за

...
Европейският съюз се готви да инвестира в общи проекти за
Коментари Харесай

ЕС ще инвестира 500 млн. евро в общи проекти за военно оборудване

Европейският съюз се готви да влага в общи планове за военно съоръжение Сътрудничеството в защитата е остаряла концепция, която добива действителни измерения. Евродепутатите разискват заделяне на европейски средства за новаторско военно съоръжение. Опитите за интеграция във военната област датират още от 50-те години на ХХ век, само че неуспехът на самодейността за създаване на обща европейска войска тогава охлади ентусиазма за близо половин век. През последните две десетилетия стремежът към съдействие още веднъж се ускори и Постоянното структурирано съдействие (PESCO) е последният план в тази тенденция. Сега се основават благоприятни условия за взаимно финансиране на създаването и закупуването на военно съоръжение като дронове за морско наблюдаване.

От Екологичен потенциал оповестиха, че преглеждат предложение, което ще сътвори стратегия за развиване на европейската отбранителна промишленост. В нейните рамки се планува да бъдат заделени 500 млн. евро от бюджета на Европейски Съюз за 2019-2020 година, които ще се употребяват за основаване на нови технологии и за придобиване на съоръжение. Очаква се по-късно сумата да нарасне на 1 милиарда евро годишно.

Комисията следва да предложи през 2018 година стратегия за субсидиране на взаимни проучвания в региона на защитата с годишен бюджет от 500 млн. евро след 2020 година Към момента е в ход тестова изследователска програмаза 2017-2019 година, която разполага с 90 млн. евро.

В резолюция по отношение на политиката на Европейски Съюз за сигурност и защита, призната през декември 2017 година, Парламентът поддържа напъните за съгласуваност на вложенията в защита и за отбягване на дублирането на разноски. Депутатите подчертаха, че общите разноски за защита на 28-те страни от Европейски Съюз се равняват на 40% от военния бюджет на Съединени американски щати, само че те съумяват да произведат единствено 15% от качествата, които си обезпечава Съединени американски щати. Това „ демонстрира съществуването на доста сериозен проблем във връзка с успеваемостта “, означи текстът.

Комисията по индустрия разиска тематиката с специалисти на 22 януари. „ Ние би трябвало да си сътрудничим по-добре по новаторски планове и да пазиме по-добре нашите технологии и ноу-хау “, сподели депутатката Франсоаз Гростет (ЕНП, Франция), която дава отговор за правенето на позицията на Парламента.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР